Wpis z mikrobloga

@Kocurowaty: czepiasz się. Książki mają masę błędów logicznych i nie są napisane zbyt wybitnie, ale większość fanów to ludzie, którzy czytali je za dzieciaka i nie zwracali uwagi na szczegóły tylko czytali historię o chłopcu w ich wieku, który dostał list, że jest czarodziejem i przeżywali z nim jego przygody i razem z nim dorastali. Sam tak robiłem i nawet jeśli z czasem uświadomiłem sobie jak bardzo te książki są
  • Odpowiedz
nie są napisane zbyt wybitnie

@Cinkito: Przez co oceniasz wybitność tekstu? Według mnie głównym kryterium jest jednak popularność, czyli spełnienie celu powstania książki. Jeżeli krytycy zajebiście ocenią książkę a nikt tego nie kupi to dalej nie jest wybitna książka.
Czytałem wiele książek z kanonu literatury USA i na przykład taki "Buszujący w Zbożu" nie jest ani dobrze napisany ani nie ma jakoś specjalnie mocnej fabuły. A jednak jest uznany za wybitną książkę.

A
  • Odpowiedz
@masz_fajne_donice: no jak wyżej napisał kolega, poziom składni językowej i konstrukcji zdań. Nie ma się co oszukiwać, że Rowling była jakąś wybitną pisarką siedząc nad pierwszą częścią, ale widać że z czasem jej poziom się poprawił.
Tylko, że w HP skala tych błędów i tego jak bardzo ten świat jest niespójny wręcz poraża. Im więcej przysiądzie się nad tym albo poszuka na necie to tym więcej tego znaleźć można. Nie
  • Odpowiedz