Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@harakiri888: dzięki, już chyba wiem gdzie popełniłem błąd (pokazywał mi null exeption) - przy Mid był u mnie jeden slash zamiast dwóch...
@Khaine: Ty się nasz na "Pierścieniu Władzy" #pdk - brak tego znaku mógł generować taki wyjątek?
  • Odpowiedz
potem będzie żałował xD

@Mazowia: Eee tam dynamic jest spoko xD W JSie mają tak cały czas i żyją xD

Ale nie no, serio akurat - czasem zmielenie czegoś do dynamic to najprostsze i najszybsze rozwiązanie, tylko trzeba pamiętać aby sprawdzać na nulle. C# sobie całkiem nieźle radzi nawet z castowaniem tych wartości automatycznie.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@bacteria: @david_luiz: @Khaine: ogarnięte, SelectSingleNode działa idealnie...

ale chłopaki wytłumaczcie mi proszę dlaczego tworząc stringa który przechowuje wynik tego działania (pobranie wartości Node.InnerText) można normalnie wyświetlic w Console.WriteLine(string)
ale jeśli chce zrobić konwersję Int.Parse()/Try.Parse() wywala błąd i wymaga użycia Xml Convert.ToDouble(string) i wtedy można bez problemu używać arytmetyki... why?
  • Odpowiedz
@hiperchimera: Trudno mi powiedzieć, bo nie wiem jakie typy tam siedzą pod spodem (i jaka dokładnie wartość tam jest). W konsoli jest chyba zawsze odpalane .ToString() (aczkolwiek pewności nie mam czy ona tam nie ma haxów, bo jest jakieś pierdylion przeciążeń) i dlatego konsola praktycznie zawsze coś wyświetli, nawet jeśli tylko nazwę klasy albo jakieś inne metaflaki.

A zwykłe Convert.ToDouble() działa? Czy musi być XmlConvert? Typy XML mają ze sobą
  • Odpowiedz
@hiperchimera: Od razu sobie to do double parsuj. Trzeba mieć tylko na uwadze, że w Twoim stringu separatorem jest kropka a nie przecinek. Możesz wcześniej zamienić jedno na drugie, albo użyć odpowiednich parametrów parsowania.

double val = double.Parse(
doc.SelectSingleNode("//Mid").InnerText,
NumberStyles.Any,
CultureInfo.InvariantCulture);
  • Odpowiedz