Wpis z mikrobloga

#rails #ruby #rubyonrails #programowanie #pytaniedoeksperta #pracait
Cześć wam, zamierzam od września pochodzić na rozmowy kwalifikacyjne na Junior RoR dev'a i mam do was 3 pytania.
Pytanie 1: Czego nie wypada nie wiedzieć każdemu kto aplikuję na taką pozycję?
Pytanie 2: Na co zwracać uwagę podczas rozmowy / jakie pytania zadawać rekruterowi?
Background: moje doświadczenie to 3 miesiące stażu (Python/Django intern) długa przerwa od IT i powrót w styczniu 2018 roku z nazwą stanowiska na umowie "młodszy programista" w malutkiej firmie (4 programistów i jeden tester, reszta serwisanci robiący nie powiązane rzeczy) gdzie ~40% czasu robiłem rzeczy na Redmine (open source w Ruby on Rails) a przez 60% "CoolCake, Ty nie robisz właśnie nic pilnego, weź zrób XYZ*" XYZ to bywało postawienie serwera mailowego, napisanie w C++/Qt Stress Testera do call center i (bardzo?) dużo Pythona. W skrócie, w niczym się nie wyspecjalizowałem i z wszystkiego mam trochę wiedzy, przez co mimo łącznie prawie 2 letniego doświadczenia w branży, nie zamierzam nawet pytać o mida.
Pytanie 3: Jakie technologie/skillsy, są lubiane u ludzi od RoR poza samym RoR?
  • 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@yggdrasil: z tym Elixirem wśród ludzi od RoRa to jest jak z uwielbieniem Rusta ogólnie. za jednym i za drugim niewiele stoi poza samą deklaracją (takie moje wrażenie jest).

@CoolCake:
no z tym midem, to trochę faktycznie za wcześnie. czujesz się ogólnie wystarczająco komfortowo by np. samodzielnie realizować zadania w projekcie RoR? czy jednak potrzebujesz jakieś pomocy, ogarnięcia tematu przez kogoś itp?

ad 2) coś z frontu dobrze byłoby wiedzieć, pewnie
  • Odpowiedz