Wpis z mikrobloga

Mam w umowie zapis, że przez okres trwania umowy oraz przez pewien czas po jej zakończeniu nie mogę podpisywać umów o pracę itp z klientami. Jednak żadnej umowy o zakazie konkurencji (która skutkowałaby jakimś wynagrodzeniem dla mnie) nie podpisywałem. Czy w związku z zakończeniem pracy taki zapis w umowie (o zakazie podpisywania umów z klientami) jest aktualny, czy nie ma on mocy prawnej?

#prawo #praca
  • 14
  • Odpowiedz
@chomikgumiok: Gdzie pracowałeś? jako agent?
czy w związku zapisem wypłacili ci dodatkowy hajs? Rygor nieważności dla umowy o zakazie konkurencji wynika tylko z braku formy pisemnej (zgodnie z art. 101(3) kodeksu pracy), nie zaś z braku zawarcia jej w odrębnej umowie (dokumencie)
  • Odpowiedz
@prawny_swir: nie agent, nie mam też zamiaru całkowicie nikomu kraść klienta, ale czasem pytają mnie o jakieś drobne prace. Jeśli chodzi o sam zakaz konkurencji, to w umowie mam w osobnym punkcie tylko napisane, że szef może wymagać ode mnie podpisania zakazu konkurencji, ale nic takiego ostatecznie nie chciał ze mną podpisać.
  • Odpowiedz
@prawny_swir: mam 2 punkty, jeden o tym że nie mogę pracować dla klientów a drugi o tym że mogę musieć podpisać zakaz. Domyślam się, że intencją była taka, że nie mogę pracować dla klientów, ale mogę przyjść do konkurencyjnej firmy, chyba że podpisze ze mną zakaz. Zakazu nie podpisałem, więc teoretycznie mogę pracować u konkurencji, natomiast miałem wątpliwości na temat pracy dla klientów
  • Odpowiedz
Tak z opisu trudno mi powiedzieć, musiałbym zobaczyć zapis. Stosunkowo tak jak ci napisałem, zakaz konkurencji nie musi być na innej umowie,.musi być tylko w formie pisemnej.
  • Odpowiedz
@zadnoo: pracownik zobowiązuje się do...
Nie zawierania umów cywolno-prawnych lub umów o pracę z klientami pracodawcy w czasie trwania umowy oraz w ciągu X lat po jej zakończeniu.

Mam jeszcze parę pytań w zakresie płac. Znasz się na tym?
  • Odpowiedz