Wpis z mikrobloga

• 12
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 28
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@apdarw pas biodrowo piszczelowy kolega , sprawdz czy jak dotkniesz zewnetrznej czesci uda to czujesz bol i miesnie sa napiete jak tak to ciwiczenia rozluzniajace i do fizjo idz pare razy
  • Odpowiedz
@apdarw: No widzisz, jak nie lubię krótkich biegów, zmuszam się trochę żeby iść na parkrun, oczywiście biegiem na linię startu i potem biegiem do domu, żeby kilometrów narobić. Może dlatego, że potrzebuję dłuższej chwili żeby złapać rytm - tak jak dziś, gdy pierwsze 7-10 km bolała mnie noga (łydka i goleń), a nawet dwie, zjedzone śniadanie albo kolacja przeszkadza, a wszystko boli. Dopiero po tym dystansie coś nagle zaskakuje, nic
  • Odpowiedz
@ikov: Chyba muszę się właśnie kiedyś przełamać i mimo trudności przebiec jeszcze trochę. Może się okaże, że mi też ten ból przejdzie, albo organizm go jakoś zignoruje. A na następny dzień czujesz się dobrze, nic Ci nie dolega?
  • Odpowiedz
@apdarw: Wszystko z wyczuciem. Gdy zaczynałem biegać i w końcu te 5 km dałem radę przebiec ciągiem, to wydłużyłem sobie raz do 8 - bo dobrze się czułem, tylko lekki ból kolana. Nawet trochę przycisnąłem... Pod koniec biegu ledwo wszedłem na schody i przez dwa tygodnie kulałem, zresztą dostałem na to jakieś tabletki (nie pamiętam jakie) po których ból w okolicy od kolana do kostki w końcu zelżał. Potem wróciłem
ikov - @apdarw: Wszystko z wyczuciem. Gdy zaczynałem biegać i w końcu te 5 km dałem r...

źródło: comment_2Y6RO51qWlIOX94X2xcqOG7XiZicIzDF.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@ikov: Dzięki za przedstawienie twojej perspektywy. Na dzień dzisiejszy nie dobiłem jeszcze nawet do 1 godziny ciągłego biegu, a Ty mi piszesz o 2h (_ ) Tak swoją drogą... podczas biegu robisz sobie jakieś przerwy, czy jak zaczynasz, to biegniesz tak do końca? Nie mówię tu jednak o przymusowych przerwach, typu sygnalizacja świetlna w mieście ;-)
  • Odpowiedz
@apdarw: Nie, nigdy się z własnej woli nie zatrzymuję. Ale na rowerze też potrafiłem zrobić 100+ zatrzymując się jedynie gdy coś mnie zmusiło. W bieganiu to samo :) Chyba że dobra okazja do zdjęcia.
A wracając do biegania - jeśli monitorujesz tętno to ono jest dobrym wyznacznikiem - na początku miałem ciągle 170-180+, praktycznie maks, teraz przy podobnym biegu 10-15 bpm mniej, więc wiem że organizm sobie daje radę i
  • Odpowiedz
@ikov: Czyli rozumiem, że twoje optymalne tętno, przy którym możesz przebiec najwięcej, to 160-165 bpm? Jak teraz sprawdziłem swój najdłuższy bieg, to mam średnią 159 bpm, więc wygląda podobnie. Z tym że Ty biegasz 2 razy dłużej ( ͡° ʖ̯ ͡°) Przy następnym dłuższym dystansie pobiegnę ze średnią 150. Zobaczymy, czy przyniesie to pozytywne rezultaty ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz