Aktywne Wpisy
Adek92 +10
Mireczki, mam ciekawą sytuację w mojej rodzinie z potencjalnym ku..stwem w tle.
Mam chrzestną mieszkającą na wsi, ta zaś ma córkę w wieku studenckim.
Wszyscy moi domownicy mieliśmy ją przez całe życie za mało kumatą i nieroztropną, ale nie wiedziałem że aż tak ! Po tym, jak rok temu nie zdała matury, zaczęła się kręcić po sklepach jako sprzedawca, następnie pojechała do Niemiec gdzieś z koleżanką do jakiejś pracy w polu i
Mam chrzestną mieszkającą na wsi, ta zaś ma córkę w wieku studenckim.
Wszyscy moi domownicy mieliśmy ją przez całe życie za mało kumatą i nieroztropną, ale nie wiedziałem że aż tak ! Po tym, jak rok temu nie zdała matury, zaczęła się kręcić po sklepach jako sprzedawca, następnie pojechała do Niemiec gdzieś z koleżanką do jakiejś pracy w polu i
Hejo #bezsennosc
Od dawna mam z bezsennością problem. Zaczęło się od depresji i mega obciążenia psychicznego w nowej pracy. Ale zostałam w niej kilka lat.
Najpierw nie mogłam zasnąć jak miałam do pracy na 4 rano.. Noc nieprzespana. Potem gdy miałam na popoludnie, też nie mogłam zasnąć. Na nocki też się bałam że się nie wyspie.
Zmieniłam tę robotę, ale teraz to już w ogóle nie mogę spać kiedy na następny dzień
Od dawna mam z bezsennością problem. Zaczęło się od depresji i mega obciążenia psychicznego w nowej pracy. Ale zostałam w niej kilka lat.
Najpierw nie mogłam zasnąć jak miałam do pracy na 4 rano.. Noc nieprzespana. Potem gdy miałam na popoludnie, też nie mogłam zasnąć. Na nocki też się bałam że się nie wyspie.
Zmieniłam tę robotę, ale teraz to już w ogóle nie mogę spać kiedy na następny dzień
Nie przemawiają do mnie argumenty- nikt nikogo nie zmusza do mieszkania w takim miejscu, a mieszkańcom innych miejsc nie ma to w czym przeszkadzać.
https://m.trojmiasto.pl/wiadomosci/Uchwala-krajobrazowa-w-Gdansku-przeglosowana-n121368.html
#gdansk #zalesie #gownowpis #opinia
Nie, nie jest to kwestia indywidualnych wyborów " bo ktoś lubi grodzone osiedla". Miasto ma prawo i obowiązek kształtowania przestrzeni miejskiej i zapewnienia ładu przestrzennego. Grodzenie osiedli powoduje okropną fragmentaryzację miasta, ludzie muszą nadrabiać po kilkaset metrów dziennie, bo ktoś na najkrótszej drodze postawił płot.
Istnieje sprawdzony od setek lat sposób na odgrodzenie prywatnego od publicznego w mieście- kwartały zabudowy, i wewnętrzne dziedzińce. Jak ktoś woli blokowiska, jego strata.
@hellyea: Psychiki ludzkiej.
Nie, to nie tylko i wyłącznie kwestia wychowania.
Jak dzieciaki zmuszone są do zabawy w swoich grupkach i nie mogą się bawić z innymi grupkami, bo od tamtych oddzielone są płotem -- to narasta poczucie podziału "my-oni", a potem niechęć.
Owszem, wychowaniem można tego uniknąć, ale pewnie nie w 100%, do tego nie każdy rodzic tak wychowa (bo np. "nienawidzę tych pedałów z osiedla za płotem!") -- ale to wymaga
"Ojtam ojtam, przecież nikt ich nie zmusza do mieszkania na zamkniętym osiedlu! Nawet jak ich zmusza do łażenia naokoło to przecież nie muszą tam mieszkać!". ( ͡º ͜ʖ͡º)
Idąc dalej- mieszkania są też w różnych lokalizacjach uważanych za lepsze i gorsze, mają różne ceny, wyposażenie- to też są czynniki wpływające na rozwarstwienie społeczne.
@ponton: jedno to sama idea, inne to wykonanie. Nie każde osiedle grodzone może być wykonane
@hellyea:
Yyy... Płot, który rozdziela dzieciaki na dwie różne grupy?
"My jesteśmy tu, tu jest nasz plac zabaw, tamten plac zabaw jest tamtych".
Spoko, zaklinaj sobie rzeczywistość dalej. To najlepsza metoda walki z problemami -- udawać, że nie istnieją. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@hellyea:
No w końcu zauważyłaś ten kluczowy fakt. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Ale inni mieli, widać tych "innych" jest więcej i ich problemy zaczynają przeważać nad brakiem problemów na tyle, że miasta decydują
Oczywiście, że mi przeszkadzają.
Kompleksy uczelniane- zrób sobie kiedyś eksperyment. Przejdź się w środku dnia na ogrodzony teren UG, następnie pójdź na wtopiony w tkankę miejską, zielony GUMed. Gdzie będziesz czuła się lepiej, w którym kampusie studenci będą spędzać czas między i po zajęciach a skąd będą jak najszybciej uciekać. Wnioski zostawiam Tobie.
Galerie Handlowe- przeszkadzają mi. Nie tylko mi, cala afera Forum Gdańsk dotyczyła fatalnej urbanistyki tego molocha. Tymczasem można
@hellyea:
Sęk w tym, że to nie tylko moje zdanie. Linkowałem Ci do opracowań naukowych, w nich masz też odniesienia do kolejnych opracowań tematu.
To nie jest tylko dyskusja "moja opinia vs Twoja opinia" tylko dyskusja "neguję istnienie negatywnego zjawiska bo mi wygodnie vs opracowania naukowe dowodzące jego istnienie". ¯\_(ツ)_/¯
Super, ja uważam, że powinniśmy dalej palić węglem i robić prąd z węgla, bo tak mi taniej i wygodniej.
Są też inne osoby, które mają takie samo zdanie. Więc jest to zdanie, żeby dalej walić CO2 do atmosfery vs badania wpływu na zmiany klimatu.
Pewnie znajdzie się grupa osób, której te zmiany klimatu zwyczajnie nie przeszkadzają, ale nigdy nie jest tak, że 100% ludzi ma takie samo zdanie.
Ta sama
Próbowałam
Ale ględzenie, że "mi CO2 nie przeszkadza, więc nie powinno nikomu przeszkadzać i dlatego nie powinno się go ograniczać" jest tą samą logiką co Twoje "mi negatywne skutki grodzenia miast nie przeszkadzają, dlatego dziwię się, że w ogóle ktoś ma coś przeciwko i że w ogóle ktoś zajmuje się tematem". ¯\_(ツ)_/¯
W obu przypadkach są badania, że to ma negatywne skutki. I w obu przypadkach jest podejście "mi tam to