Wpis z mikrobloga

@ethics
@bukimi
@Ausfahrt mi tam kiedyś zarówno mama i babcia tłumaczyła że w kuchni od ilości ważniejsze są proporcje. To że masz kubek 500ml a ktoś inny 250ml nie znaczy że wyjdą złe proporcje jeśli będziesz coś mierzył kubkiem xd
Też trzeba trochę improwizowac w kuchni a nie zdawać się na przepisy, to nie laboratorium, kupisz mniej/bardziej tłuste mięso, lepsza/gorsza mąkę, jajka okażą się zbyt małe i już #!$%@? zrobisz nie pieczeń
@ethics: Szukasz przepisu. Dostajesz coś takiego.

1 i 1/4 szklanki mąki
1 jajko
1 i 1/4 szklanki śmietanki
1/4 szklanki cukru pudru
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/4 szklanki oliwy
szczypta soli na oko do smaku

i jak ja tego #!$%@? nie lubię
nasze babcie nie miały wagi kuchennej, a w Polsce był tylko 1 model szklanki to może to miało sens
teraz bardzo modne są chociażby