Wpis z mikrobloga

Jak mnie w-----a używanie c--j wie jakich miar w przepisach kulinarnych. "szklanka" mąki, "łyżka" oliwy, "łyżeczka" kakao, forma o długości 2 "iphonów". No k---a czy ci ludzie nie słyszeli o jednostkach miar w układzie SI. Tak ciężko powiedzieć 100g masła zamiast 1/3 kostki ? #bekazpodludzi
  • 71
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

piecz aż się dobrze zarumieni

@bukimi: I jeszcze k---a nie podadzą w przepisie na jakim programie piec, w jakiej temperaturze i na jakim poziomie xD K---a te przepisy pisane przez matki-polki to największy rak. Dlatego babom raz coś wychodzi a raz nie.
  • Odpowiedz
@ethics: Bo te przepisy piszą kobiety - "pół kostki tego", "pół szklanki tego", " piecz aż się zarumieni", "gotuj do miękkości" - spójrzcie, ile tu możliwości, żeby się domyślać!!! Domyślcie się, kurna!!!
  • Odpowiedz
@ethics: Teraz ma 200, a kiedyś miała 250. Jak to zmienili to nagle mojej babci ciasta przestały wychodzić bo w przepisie ma pół kostki. Serio. A tak na poważnie to każdy debil wie, że jak w przepisie jest szklanka to chodzi o zwykłą szklankę 200ml jak po musztardzie, a nie o szklankę z ikei. Serio trzeba być debilem, żeby nie skumać o co chodzi w przepisie, w którym ilości są
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 8
@Hellvis: Tak? Moim zdaniem zwykła szklanka z przepisu ma 250ml, bo chodzi o szklankę do herbaty. To tylko udowadnia jak idiotyczne są te miary.
  • Odpowiedz
@ethics: przecież to wystarczy nie być debilem i się wszystko zrobi.
Ja jak mam przepis z gramaturą to i tak robię zwykle po swojemu a sam przepis to raczej spis składników do wykorzystania żeby wyszło to co chcę, a gramaturę dobieram zawsze na oko nawet jak robię coś po raz pierwszy. Daleko mi do mistrza kulinarnego ale zwykle lepiej kierować się rozsądkiem niż gramaturą w przepisach i ciasta czy inne
  • Odpowiedz
I jeszcze te subiektywne miary uwielbiam: "włóż do dobrze nagrzanego piekarnika", "piecz aż się dobrze zarumieni", "dodaj trochę cukru", itp.

@bukimi: ale w czym problem? ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
Tak ciężko powiedzieć 100g masła zamiast 1/3 kostki

@ethics: Kostka masła ma zwykle 200g.
@ms93 kiedyś miała 250g... Eh, to były czasy...
Ciekawe, czy wszystkie przepisy zostały zaktualizowane?
  • Odpowiedz
@ethics: I wszystkie mamy, babcie i ciotki robią według takich przepisów na oko. A potem ojej, niedobre wyszło, ale to tak różnie z tym pieczeniem jest.
  • Odpowiedz