Aktywne Wpisy
Yuri_Yslin +813
Widzę na wykopie częste posty o budowie taniego domu, więc podpowiem Wam z doświadczenia, co robić, by nie skończyć z domem za 1,000,000 (albo 6000 zł/m^2 do deweloperskiego), a jednocześnie sensownym, z którego będziesz zadowolony:
1. Nie robisz żadnych indywidualnych projektów, nie bawisz się w beta testera czyjegoś pomysłu, kupujesz znany i sprawdzony projekt typu Arosa od Lipińskich i dopiero na niego, z wykorzystaniem sensownego konstruktora, nanosisz swoje poprawki, czyli dopasowujesz np. fundament
1. Nie robisz żadnych indywidualnych projektów, nie bawisz się w beta testera czyjegoś pomysłu, kupujesz znany i sprawdzony projekt typu Arosa od Lipińskich i dopiero na niego, z wykorzystaniem sensownego konstruktora, nanosisz swoje poprawki, czyli dopasowujesz np. fundament
Dom z poddaszem użytkowym.
#budowadomu #budowa #budujzwykopem
Jak bardzo to na gk latwiej wyjsc przy nizszym koszcie ale wiekszy ubytek na powierzchni i mozna przyoszczedzic robiac czesc samemu bo latwiejsza technologia
@kyzio ściany są proste. Sęk właśnie w tym drugim - chce jak najwięcej w domu zrobić samemu a tynkować nie umiem, nie lubię i jest drożej.
Generalnie chodzi o cenę. Fachowcy biorą za 1 m2 tynku około 35 zł. W tej cenie mam 3 m2 GK i worek kleju, który starczy na 3 płyty.
Poza tym łatwiej pod tym schować elektrykę ;)
Nie było problemu aby schować przewody - wszystko tynk ładnie przykrył. Nie ma problemów z zawieszeniem
Ostatnio remontowaliśmy u nich kuchnię i użyliśmy płyt GK do tego celu. Idealnie prosto nie wyszło ale jakoś bardzo się tym nie przejęliśmy, a stary tynk schodził całymi płatami.
Boje
@Sckb: Jak ktoś już s--------ł i nie wylał sobie z betonu. Ja mam tzw. trumnę normalnie wylaną z betonu. Rozwiązanie bardzo popularne na Podhalu i na południu Polski, ma trochę zalet i wbrew pozorom nie jest wyraźnie droższe jak policzysz wszystkie koszty.