Wpis z mikrobloga

@Dymass: Czy to jest normalne ze nawet na taka firme potrzebuja kogos kto bedzie robil wiecej niz jedno stanowisko?
Chyba ze ktos odszedl i potrzebuja zwyczajnego robola niz specjaliste?

Wedlug mnie dziwne to jest ze zamiast przypisac lub dac odpowiednich ludzi do stanowisk to biora jednego i kaza mu spawac/ciac/szlifowac/magazynowac i pewnie o wiele wiecej

Tak patrze to te "spawanie" czy podobne(slusarz/monter) zaczyna podchodzic pod budowlanke, sam sobie przynies, przygotuj, polz/zbuduj itp, masz
  • Odpowiedz
@Grzybol1551 no nie powiedziałbym. Ja obecnie głównie spawam, ale muszę wiedzieć jak wszystko przygotować, żeby wiedzieć, czy ktoś czegoś nie z----ł. Tak samo wiem jak wygląda ndt, więc jak wiem pod jakie testy idzie, to jasne jest, jaki standard obowiązuje.

Wszystko zależy od przemysłu w którym pracujesz.

@Sforza to już swoją drogą. XD
  • Odpowiedz
@Silvervend: Mozna trafic na prace gdzie tylko sie spawa ale to jest szansa 1 na 10(jak nie wiecej)

Patrzac sobie na to co dzieje sie u mnie w miescie, bylem w 4 firmach, teraz mialem isc do innej ale okazalo sie ze kumpel tam poszedl i umowa na spawanie a potrafi szpachlowac lub wymieniac oswietlenie na jego stanowisku(cale okablowanie zmienial), tu chodzi o to ze ludzie sie na takie cos zgadzaja
  • Odpowiedz
@Grzybol1551 no nie do końca się zgodzę. Tam gdzie spawacze mają niskie stawki, to i owszem, będą robić za magazynierów, ale idąc wyżej masz głównie prace naokoło spawalnicze. To wynika głównie z tego, że teoretycznie, jako spawacz, powinieneś być monterem, ślusarzem, spawaczem i kontrolą jakości w jednym, tylko wtedy to niekoniecznie będzie wydajne ekonomicznie.

Inną sprawą jest fakt, że na spawaniu siedzi sporo nieogarnietych ludzi, którzy nie potrafią zadbać o swoje,
  • Odpowiedz
@Grzybol1551: Może dla tego że nie ma zapotrzebowania na naprawdę fachową robotę

ale to samo mówią dobrzy blacharze samochodowi
panie 200zł za próg przecie to stary Mercedes weź mi tu n-----j kitu cyk cyk cyk i fajrant a jak znajdziesz czas to klocki hamulcowe wymień
  • Odpowiedz
@Grzybol1551: dobra teraz ci odpisuje na ten drugi komentarz
jak chodzi o pozycje spawania to w teorii mając pól roku na stanowisku spawam piony i rury xDDD
ale nikt nawet NIE CHCE żeby robić to tak jak się należy
serio zrobili mi kurs na piony pomimo że NIE UMIEM ZROBIĆ POPRAWNEGO PIONU a nie zdziwił bym się jak za rok dwa zrobili mi spawanie rur
ale tyle dobrze że jest
  • Odpowiedz
@Rustyyyy: To naprawde masz farta, bo ja praktycznie od roku szukam pracy gdzie dali by mnie nawet na zwykle pachwiny, ale nie, wola dac jako robola do czarnej roboty

teraz bede szedl do firmy gdzie wszystko mialo byc fajnie ale okazuje sie ze prawdopodobnie bede wsadzony na monterke/slusarza, twierdzili ze chca zrobic zemnie spawacza a co sie okazalo to probki jak robilem to byly "po to zeby byly, zeby bylo ze
  • Odpowiedz
@Grzybol1551: To rzeczywiście dziwnie mam znajomego który pracuje w innej firmie niby jest jako ślusarz ale czasem spawa bla bla
Tylko że ten chaos wynika z tego że pracuje w małej firmie i poprostu inaczej nie da się tego zorganizować.
Ale nie spotkałem się z czymś takim żeby spawacz musiał zajmować się czymś innym bo poprostu się to nie opłaca.
Jak ktos ma wykonywać proste prace to lepiej niech robi
  • Odpowiedz
@Rustyyyy: Zalezy od miasta, wiem ze standardy lub normalnie tak powinno byc, lecz w moim miescie ktory wedlug rodziny i innych ludzi ktorych znam to najgorsze miasto w Polsce(na kursie bylo 30ludzi i wiekszosc z innych miast, jak zobaczyli co to za miasto ten inowroclaw to oglupieli)
U mnie w miescie sa takie rzeczy ze nawet Wiezniowie niechca pracowac w firmach bo tak wykorzystuja, mnie dali przez agencje pracy(i praktycznie tylko
  • Odpowiedz
@Grzybol1551: Zaraz czy tu już się gdzieś nie żaliłeś że robisz we Wrocławiu za 2100?
powiem tak jestem ze śląska i zam laske po studiach która chciała zacząć tam życie. Nigdy nic pozytywnego o tamtym mieście od nie nie słyszałem.
Jak chodzi o prawo jazdy no cóż bez auta jak bez nogi dla czego prawka najpierw nie zrobisz?
Tym bardziej że można kupić jakieś cinqucento z rocznymi opłatami za 1000
  • Odpowiedz
@Rustyyyy: Nie to nie ja, ja od zawsze siedze w inowroclaw
I tu niby firmy ktore produkuja dla calego kraju lub zagranice utrzymuja sie z ukraincow, na jednym zakladzie potrafilo byc 80 ukraincow, a 30 tylko pracuje, reszta to sie obija lub jest na zawaolanie
Nowy pracownik i w szczegolnosci z polski nigdy sie tam nie wybije lub nawet nie popracuje

A co do prawa jazdy to niemyslalem i nie
  • Odpowiedz
@Rustyyyy: Ja mam mozliwosc dzieki instruktorowi wyjechac do niemiec na spawanie pociagow, 1600 euro netto na reke i oplacone wszystko oprocz jedzenia
Po czym tez w rodzinie kogos kto moze mi zalatwic prace tez w niemczech ale musze miec jezyk komunikatywny
Wedlug mnie to o wiele lepsze rozwiazanie niz bawienie sie w polsce bo juz nawet jak bym mial robic za najnizsza w niemczego to sama nauka jezyka da mi
  • Odpowiedz