Wpis z mikrobloga

Prawie w końcu jest. Do wprowadzenia niewielkie zmiany w okolicy spiżarni. Trzeba nieco przesunąć ściankę z drzwiami, bo blaty się nie zmieszczą ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Ktoś by miał jeszcze jakieś ewentualne uwagi do projeku?

Powierzchnia użytkowa ok 150 m2, planowane ogrzewanie klimatyzacją oraz na wszelki wypadek będą zatopione kable w posadzce. Na dachu planuję panele fotowoltaiczne, aby całe grzanie, przygotowywanie cwu i elektryczną obsługę domu mieć prawie bezkosztową
#budujzwykopem
haxxx - Prawie w końcu jest. Do wprowadzenia niewielkie zmiany w okolicy spiżarni. Tr...

źródło: comment_wLlOYzNlpfJ6I9YiA2TGB72609oZ4KrC.jpg

Pobierz
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@haxxx: to tragedia, pomyśl o tym, najgorsze co można sobie zrobić. Będziesz potem kombinować z jakąś markizą a to nie działa, jak dasz sobie kafle zamiast drewna to już w ogóle nie będziesz tam siedzieć.
  • Odpowiedz
@DanteMorius: zrobię na pustaku ceramicznym 25, styropian ok 20 cm dobrej jakości. Reszta w środku też raczej pustak ceramiczny.
@KrakenFromKrakenowo: z racji tego, że dach wschód zachód będzie trzeba około 24-26 sztuk solarów dać myślę, aby rocznie zrobiły ok 6000 kWh
Obecne klimatyzatory mają sprawność nawet pod 4. Nawet liczymy 3. Więc 60 groszy za 1kWh / 3 = 20 groszy. A jeszcze z solarami będziesz płacić 20%
  • Odpowiedz
@Helong: ciężko stwierdzić ile dom będzie potrzebował prądu, ale przy obecnych cenach i szacowanym zużyciu ok 6000-7000 kWh/rok będzie to około 8 lat.
Moją inną opcją jest tam jedynie grzanie ekogroszkiem, co całkowicie odpada
  • Odpowiedz
  • 0
@haxxx zużycie szacowane wydaje mi się że audytor może w sumie wyliczyć. A jaki rodzaj rodzaj paneli? Kiedyś słyszałem rozmowę, że wierzba szybko rosnąca też jest fajna, ale nie potwierdzę tego
  • Odpowiedz
@Matmaru: biłem się z myślami o tym garażu długo. Nie założę dodatkowego klimatyzatora w garażu, aby go grzać. Ale zaizolujemy mocno ścianę między domem a garażem. Ciężko było znaleźć złoty środek na ten garaż.
  • Odpowiedz
@Helong: niby na stronie ciepłowłaściwe można policzyć, ktoś z Mirków pisał, że audyt OZE wyszedł prawie taki sam jak ten na tym darmowym kalkulatorze
  • Odpowiedz
@haxxx i jakoś jeszcze strop powinien być zaizolowany w takim przypadku ale ciężko będzie wyeliminować mostki. Najlepiej jakby ten garaż i pomieszczenie gospodarcze było całkiem odizolowane od reszty budynku
  • Odpowiedz
  • 0
@haxxx no tak, tylko audyt i tak będziesz musiał wykonać i będzie to na papierze. Co do tych szacunków to sam robiłeś czy komuś zleciłeś?
  • Odpowiedz
@Helong: rozmawiałem z dwoma ekipami, które robią instalacje i na podstawie informacji z czego to będzie budowane zrobili szacunki. Ciepłowłaściwe też podaje zbliżone dane. Wiadomo, że to tylko wyliczenia na oko i nic nie zastąpi profesjonalnego OZE.
Wg ciepła właściwego potrzebne będzie ok 10000 kWh rocznie na ogrzewanie. Przy sprawności współczesnych jednostek klimatyzacyjnych za poziomie COP 3 do 4 (niektóre droższe nawet powyżej 5). Więc 10000 / 3 plus energia
  • Odpowiedz
  • 0
@haxxx mi chodziło o wyliczenia co do okresu zwrotu :D ale te też ok, jak w ciągu 8 lat się zwróci, a gwarancja jak 10 lat to słabo, chyba że dłuższa jest
  • Odpowiedz
@Helong: Panel to dostaje 25 lat gwarancji, bo tam niewiele się może zepsuć. Gorzej z falownikiem, który zamienia prąd stały na prąd zmienny. Na niektóre urządzenia są tylko gwarancje 5 letnie. A koszt takiego falownika to około 5000-6000 pln
  • Odpowiedz
@Helong: Każde źródło ciepła może się zepsuć po gwarancji. Czy piec zasypowy czy pompa ciepła. Taki urok.
Z dofinansowań to ma być ten rządowy program 5000 zł dla instalacji oraz jest jeszcze ulga termomoderniacyjna. Można sobie odliczyć od podstawy opodatkowania chyba do 53000 zł.
  • Odpowiedz