Aktywne Wpisy
schwarzstork +11
Rzadko cokolwiek piszę na vikopie wolę lurkować ( ͡º ͜ʖ͡º), tym bardziej na nocnej, ale tknęło mnie to się pochwalę że mi właśnie 30-tka stuknęła ʕ•ᴥ•ʔ

jmuhha +1
z czego kojarzycie moj nick
Skopiuj link
Skopiuj link
Regulamin
Reklama
Kontakt
O nas
FAQ
Osiągnięcia
Ranking
Ktoś by miał jeszcze jakieś ewentualne uwagi do projeku?
Powierzchnia użytkowa ok 150 m2, planowane ogrzewanie klimatyzacją oraz na wszelki wypadek będą zatopione kable w posadzce. Na dachu planuję panele fotowoltaiczne, aby całe grzanie, przygotowywanie cwu i elektryczną obsługę domu mieć prawie bezkosztową
#budujzwykopem
źródło: comment_wLlOYzNlpfJ6I9YiA2TGB72609oZ4KrC.jpg
Pobierz@KrakenFromKrakenowo: z racji tego, że dach wschód zachód będzie trzeba około 24-26 sztuk solarów dać myślę, aby rocznie zrobiły ok 6000 kWh
Obecne klimatyzatory mają sprawność nawet pod 4. Nawet liczymy 3. Więc 60 groszy za 1kWh / 3 = 20 groszy. A jeszcze z solarami będziesz płacić 20%
Moją inną opcją jest tam jedynie grzanie ekogroszkiem, co całkowicie odpada
Wg ciepła właściwego potrzebne będzie ok 10000 kWh rocznie na ogrzewanie. Przy sprawności współczesnych jednostek klimatyzacyjnych za poziomie COP 3 do 4 (niektóre droższe nawet powyżej 5). Więc 10000 / 3 plus energia
Z dofinansowań to ma być ten rządowy program 5000 zł dla instalacji oraz jest jeszcze ulga termomoderniacyjna. Można sobie odliczyć od podstawy opodatkowania chyba do 53000 zł.