Aktywne Wpisy
Plotkova99 +78
Pochwalę się, zdecydowałam się pójść do psychologa. ALE NA #nfz. Kobietka tak może z 50 lat, pyta po co przyszłam xD no to mówię - bezsenność, brak sił, brak apetytu. Wypytała mnie w godzinę o wszystko. Związki, praca itp. Powiedziała że jej to nie wygląda na depresję tylko jakieś stany lękowe xD. Spytałam czy powinnam brać jakieś leki a ona że musiałbym to przegadać ze specjalistą a doraźnie ziołowe
wykop +13
Dzień dobry, Wykop! (ツ)
Mamy dla Was kilka ciekawych informacji, a zaczynamy od tej, która na pewno Was zainteresuje – changelog Wykopu w końcu ma swoje dedykowane miejsce! To tutaj na bieżąco będą pojawiać się informacje o wprowadzonych zmianach, poprawkach i nowościach. Nie martwcie się jednak, większe podsumowania nadal będziemy publikować w tradycyjnej formie, więc śledźcie nasze wpisy! (ツ)
A teraz przechodzimy do konkretów – oto, co nowego znajdziecie na Wykopie!
Mamy dla Was kilka ciekawych informacji, a zaczynamy od tej, która na pewno Was zainteresuje – changelog Wykopu w końcu ma swoje dedykowane miejsce! To tutaj na bieżąco będą pojawiać się informacje o wprowadzonych zmianach, poprawkach i nowościach. Nie martwcie się jednak, większe podsumowania nadal będziemy publikować w tradycyjnej formie, więc śledźcie nasze wpisy! (ツ)
A teraz przechodzimy do konkretów – oto, co nowego znajdziecie na Wykopie!
§ 11. 1. Wsparcie jest udzielane pod warunkiem, że osoba nieprowadzącą działalności gospodarczej złożyła oświadczenie, w którym zobowiązała się:
1) do niezbywania pojazdu objętego wsparciem przez co najmniej 1 rok od dnia zakupu tego pojazdu;
2) że zakupiony pojazd będzie zarejestrowany na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej przez co najmniej 1 rok od dnia zakupu pojazdu;
3) do ubezpieczenia pojazdu od uszkodzeń, zniszczeń oraz utraty na skutek zderzeń, kolizji, zdarzeń losowych, uszkodzeń przez osoby trzecie oraz kradzieży;
4) że zakupiony pojazd objęty wsparciem będzie dopuszczony do ruchu przez co najmniej 1 rok od dnia zakupu pojazdu.
2. W przypadku naruszenia zobowiązań, o których mowa w ust. 1, wsparcie wraz z należnymi odsetkami, liczonymi jak dla zaległości podatkowych, zostanie zwrócona na rachunek wskazany przez Zarządzającego, z wyłączeniem przypadku jeśli przyczyną naruszenia warunku określonego w ust. 1 pkt 4 jest działanie siły wyższej lub osoby trzeciej, za którą beneficjent nie ponosi odpowiedzialności.
Dopuszczeniem do ruchu jest de facto posiadanie dowodu rejestracyjnego, a utracić go można na przykład na skutek wypadku, gzie pojazd w ocenie policji, nie będzie się nadawać do dalszej jazdy. Już w sumie mniejsza o odpowiedzialność, kto był winny itp. Odpadnie koło, to policjant zabierze dowód i co wtedy, zawracam 37500 zł?Nie wiem co ustawodawca miał na myśli, ale zaznaczony przepis tak właśnie dla mnie wygląda. Pomijam już w ogóle absurdalny przepis, że dofinansowaniem może być objęty pojazd, który maksymalnie kosztuje 125 tys. zł. Jak na razie w widełki łapie się tylko jeden sensowny samochód - elektryczny opel corsa. #picrel
#samochody #motoryzacja #samochodyelektryczne #opel #prawo #elektromobilnosc #policja #ubezpieczenia
moim zdaniem nie - przepis jest trochę nieprecyzyjny, jak większość w tym kraju ( ͡
@pogop: sami chyba nie wiedzą. Banda niekompetentnych głąbów...
BTW, nie rozumiem dlaczego prawo nie jest tworzone jako flowchart, jak algorytmy (picrel). W ten sposób byłoby jednoznaczne, a całość możnaby sobie sprawdzić w internecie klikając kolejne elementy diagramu.
@pogop: Moim zdaniem chodzi o to żeby pojazd był zarejestrowany z opłaconym ubezpieczeniem i był po po prostu eksploatowany.
@SonyKrokiet: jeszcze nie obowiązują tak w ogóle. Si e takiej sytuacji zastanawiam, czy ustawodawca nie obniży jeszce tej kwort, żeby nikt nie kupował i nikomu nie trzeba było dawać hajsu.
@pogop: No przecież masz napisane, że z wyłączeniem siły wyższej.
Po pierwsze:
nie 37500 a 37500 +
@63274682374: siła wyższa, to nie własny błąd, a to każdemu się może zdarzyć.
Tymczasem wyjaśnienie sformułowania siła wyższa z
Jak się zagapisz i spowodujesz wypadek to jest siła wyższa. Sprawcą wypadku będziesz Ty, nie siła wyższa, ale siła wyższa uniemożliwi Ci dotrzymanie warunku z pkt 4
Jak wypijesz łiskacza #durczokmode, zagapisz się i spowodujesz wypadek to nie jest siła wyższa. Swoim zaniedbaniem doprowadziłeś do niedotrzymania warunku z pkt 4
Jak ci koło odpadnie na naszych pięknych polskich drogach to jest siła wyższa.
Jak sobie koła poprzykręcasz plastikowymi śrubami z zabawki dziecka i Ci koło odpadnie to nie
@63274682374: napisałbym o sytuacji, gdzie ubezpieczyciel odmówił wypłaty odszkodowania, a takie okoliczności to np. jazda po pijaku, bez prawa jazdy, ucieczka z miejsca zdarzenia, n-------i, ogólnie sytuacje, gdy następuje tzw. regres ubezpieczeniowy i tyle.
@jempierozki: no właśnie tego się obawiam, przepis jeszcze nie wszedł w życie, opel dał sygnał, że da radę. Jeżeli jednak obniżą kwotę do 100 tys. to niby strzelą sobie w stopę, ale ten rząd już nie takie akcje robił i jakoś nikt na ulice nie wyszedł.
@pogop: To Ty lepiej nie czytaj polskiego ustawodawstwa bo dopiero będziesz się bał i to nie o głupie 40k a o swoją wolność i zdrowie.
@pogop: a chcą? XDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD to jak mówię, ustawa tylko na pokaz, żeby poźniej wyborcy pis i stare grażyny mówili jacy to oni są wspaniali
@63274682374: no nie, bo katalog takich sytuacji jest określony w prawie - mniej więcej to, co napisałem.
@pogop: wymieniłeś konkretne przypadki, które łapią się bez problemu w obecnym kształcie ustawy. Mi chodzi o te, w których ubezpieczyciel uchyla się od wypłaty odszkodowania chociaż nie powinien. W takim przypadku jesteś podwójnie stratny. Raz, że musisz się sądzić z ubezpieczycielem o swoje pieniądze a dwa co w takim przypadku z dotacją?
Dobre prawo to proste prawo. Twoja propozycja wprowadza dodatkowe komplikacje i uzależnia ocenę sytuacji od podmiotu