Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Xoryx: wydaje mi się że od słowa "tuszonka".

Tuszonka (ros. Тушёное мясо, Tuszonoje miaso) czasem też swinaja tuszonka – konserwa mięsna, mielonka wieprzowa, która stanowiła podstawową rację żywnościową żołnierzy Armii Czerwonej w czasie II wojny światowej. Konserwa ta była produkowana w USA i dostarczana w ramach pomocy udzielanej przez USA Związkowi Radzieckiemu.
  • Odpowiedz
@Orzech2019: @Selvanas: Dokładnie, uguem Tuszonka to nie tylko konserwa a i sposób przygotowania dania, nawiązujący do konserwy. Sezon na tuszenie u naszych bohaterów zaczyna się wraz z końcem upałów (w okolicach października) i trwa do końca marca/początku kwietnia. W lecie major raczej "delykatnie" podgrzewa dania na patelce, tuszenie odbywa się raczej na piecu.
  • Odpowiedz
@trevorphilip:

sposób przygotowania dania, nawiązujący do konserwy

Tylko na Szkolnej. W jezyku polskim nie ma takiego czasownika, a tuszyc, oznaczalo w dawnej polszczyznie liczyc na cos, miec na cos nadzieje. Istnieje natomiast typ konserwy: tuszonka. Jej przygotowanie, polega jednak na peklowaniu, a nastepnie pasteryzacji miesa, a nie na "tuszeniu"
  • Odpowiedz