Aktywne Wpisy
mirko_anonim +7
✨️ Obserwuj #mirkoanonim
#zwiazki #niebieskiepaski #rozowepaski
Czy 28-letnia kobieta ma szansę na zdrowy i fajny związek biorąc pod uwagę dzisiejszy rynek matrymonialny?
Jestem w długiej relacji już niemal 6 lat. Przez ten czas mimo obietnic nie doczekałam się ani pierścionka ani ślubu ani nawet poważniejszych wspólnych planów. Ciągle było realizowanie jego założeń, jego planów i marzeń a moje, no cóż... zostały gdzieś w tyle. Ale kochałam, chciałam wspierać i czekałam. Po kolejnej
#zwiazki #niebieskiepaski #rozowepaski
Czy 28-letnia kobieta ma szansę na zdrowy i fajny związek biorąc pod uwagę dzisiejszy rynek matrymonialny?
Jestem w długiej relacji już niemal 6 lat. Przez ten czas mimo obietnic nie doczekałam się ani pierścionka ani ślubu ani nawet poważniejszych wspólnych planów. Ciągle było realizowanie jego założeń, jego planów i marzeń a moje, no cóż... zostały gdzieś w tyle. Ale kochałam, chciałam wspierać i czekałam. Po kolejnej
Metylo +33
Dobra robota panie Midel, piękny chów Polaka zwyczajnego
#nieruchomosci
#nieruchomosci
To jedno z najostrzejszych curry na świecie, choć ostateczna ostrość dania zależy oczywiście od tego, ile ostrych papryczek będziemy mieli chęć wykorzystać.
Przepis krok po kroku, oraz bonus w postaci piosenki poniżej.
#gotujzwykopem #gotujzkreckiem #jedzenie #przepisy #kuchnia
- 1 kg mięsa. Oryginalnie Vindaloo robi się z wieprzowiny. Najlepsze wychodzi z jagnięciny, można robić z kurczaka, a ja zrobiłem z pręgi wołowej.
- 1 wielka (lub 2 średnie) cebule.
- puszka (400ml) mleka kokosowego. Można ten składnik pominąć, w wielu przepisach zamiast niego jest woda, lub bulion.
- masło klarowane, lub olej do smażenia
Marynata:
- 150 ml octu. Najlepiej z czerwonego lub białego wina. Od biedy może
Następnie wyciągamy kawałki mięsa z marynaty i odkładamy, by się ogrzały do temperatury pokojowej. Marynata przyda się później.
W garnku z szerokim dnem rozgrzewamy masło klarowane lub olej. Ogień na full i obsmażamy partiami mięso. Gotowe kawałki odkładamy na talerz.
Mięso może być w środku jeszcze surowe, dojdzie później w sosie.
Dusimy wszystko aż do miękkości mięsa. W przypadku kurczaka to będzie max godzina. Wołowinę lepiej robić powyżej 2 godzin.
Dobrze pasuje też reszta wina, które zostało w butelce :)
Vindaloo doczekało się własnej piosenki na 1998 FIFA World Cup.
Oto ona :)
Vindaloo to trochę co innego. Kwaśność z octu jest tu pożądana i nadaje ciekawego charakteru.
W przepisie pominąłem sól i cukier do smaku. Cukrem warto odrobinę przełamać kwaśność octu w marynacie, ale to już zależy od rodzaju wykorzystanego octu, oraz wina. Solimy oczywiście do smaku, jeśli jest taka potrzeba.
To ciekawa potrawa :)
Może za bardzo czujesz kwaśność z octu, a za mało z wina?
Na Twoim miejscu dodałbym jeszcze trochę wina do potrawy.
Zresztą, jeśli coś Ci zostało, na drugi dzień ocet może być słabiej wyczuwalny.
Jakiego octu użyłeś?
Ale jeśli chcesz zrobić z samym octem (tak, jabłkowy ujdzie), to spoko, ale początkowo dodaj go połowę tego ile jest w przepisie.
Spotykałem się z opiniami, że danie z mojego przepisu jest zbyt kwaśne.
Dlatego dodaj połowę, spróbuj, jeśli będziesz chciał dodać więcej, to dodaj.
Tylko pamiętaj, że aby ocenić danie musisz odczekać z 15 minut pomiędzy dodaniem octu, a spróbowaniem dania aby ocenić jego wytrawność.
Bardzo
Jakby co, zawsze możesz włożyć przyprawy w woreczek i walnąć w to parę razy młotkiem lub butelką po winie przed dodaniem do mleka kokosowego.