Aktywne Wpisy
Jaki jest wasz największy lęk / fobia?
Hopsa +3
Czy jestem ładną dziewczyną?
- 8/10 70.2% (33)
- 9/10 10.6% (5)
- 10/10 19.1% (9)
Skopiuj link
Skopiuj linkWykop.pl
Podróże
Gospodarka
Ukraina
Technologia
Motoryzacja
Sport
Rozrywka
Informacje
Ciekawostki
To jedno z najostrzejszych curry na świecie, choć ostateczna ostrość dania zależy oczywiście od tego, ile ostrych papryczek będziemy mieli chęć wykorzystać.
Przepis krok po kroku, oraz bonus w postaci piosenki poniżej.
#gotujzwykopem #gotujzkreckiem #jedzenie #przepisy #kuchnia
- 1 kg mięsa. Oryginalnie Vindaloo robi się z wieprzowiny. Najlepsze wychodzi z jagnięciny, można robić z kurczaka, a ja zrobiłem z pręgi wołowej.
- 1 wielka (lub 2 średnie) cebule.
- puszka (400ml) mleka kokosowego. Można ten składnik pominąć, w wielu przepisach zamiast niego jest woda, lub bulion.
- masło klarowane, lub olej do smażenia
Następnie wyciągamy kawałki mięsa z marynaty i odkładamy, by się ogrzały do temperatury pokojowej. Marynata przyda się później.
W garnku z szerokim dnem rozgrzewamy masło klarowane lub olej. Ogień na full i obsmażamy partiami mięso. Gotowe kawałki odkładamy na talerz.
Mięso może być w środku jeszcze surowe, dojdzie później w sosie.
Dusimy wszystko aż do miękkości mięsa. W przypadku kurczaka to będzie max godzina. Wołowinę lepiej robić powyżej 2 godzin.
Dobrze pasuje też reszta wina, które zostało w butelce :)
Vindaloo doczekało się własnej piosenki na 1998 FIFA World Cup.
Oto ona :)
Vindaloo to trochę co innego. Kwaśność z octu jest tu pożądana i nadaje ciekawego charakteru.
W przepisie pominąłem sól i cukier do smaku. Cukrem warto odrobinę przełamać kwaśność octu w marynacie, ale to już zależy od rodzaju wykorzystanego octu, oraz wina. Solimy oczywiście do smaku, jeśli jest taka potrzeba.
To ciekawa potrawa :)
Może za bardzo czujesz kwaśność z octu, a za mało z wina?
Na Twoim miejscu dodałbym jeszcze trochę wina do potrawy.
Zresztą, jeśli coś Ci zostało, na drugi dzień ocet może być słabiej wyczuwalny.
Jakiego octu użyłeś?
Ale jeśli chcesz zrobić z samym octem (tak, jabłkowy ujdzie), to spoko, ale początkowo dodaj go połowę tego ile jest w przepisie.
Spotykałem się z opiniami, że danie z mojego przepisu jest zbyt kwaśne.
Dlatego dodaj połowę, spróbuj, jeśli będziesz chciał dodać więcej, to dodaj.
Tylko pamiętaj, że aby ocenić danie musisz odczekać z 15 minut pomiędzy dodaniem octu, a spróbowaniem dania aby ocenić jego wytrawność.
Jakby co, zawsze możesz włożyć przyprawy w woreczek i walnąć w to parę razy młotkiem lub butelką po winie przed dodaniem do mleka kokosowego.