Aktywne Wpisy
![budep](https://wykop.pl/cdn/c3397992/budep_r7L3ZUgoFA,q60.jpg)
budep +1825
PiS ma niecałe 5% przewagi. Piękne! I ci wszyscy młodzi ludzie czekający godzinami, by zagłosować... nie zapomnę tych obrazków. Osiem lat czekałem na ten moment, by słuchać skowyt PiSowskich funkcjonariuszy i pękających dup wykopowych konfederatów. Wrócą w końcu normalniejsze media publiczne, zmieni się klimat i styl uprawiania polityki wewnętrznej i zagranicznej. Wiele nie oczekuję, ale wiem, że po prostu będzie lepiej. Normalniej.
#wybory #bekazpisu
#wybory #bekazpisu
![MIREKFAJFUS](https://wykop.pl/cdn/c0834752/5159eee3cc0f53a89b2adee409e19fb6c3cd9728b71296612645a4d98284fde1,q60.jpg)
MIREKFAJFUS +942
największy przegrany wyborów, chociaż nawet nie kandydował XD
cuckoldzik pisowski już na zawsze kojarzony z marną propagandą, znienawidzony przez wszystkich, już niepotrzebny pisowi więc następne 4 lata bezrobotny
#wybory
cuckoldzik pisowski już na zawsze kojarzony z marną propagandą, znienawidzony przez wszystkich, już niepotrzebny pisowi więc następne 4 lata bezrobotny
#wybory
![MIREKFAJFUS - największy przegrany wyborów, chociaż nawet nie kandydował XD
cuckoldzi...](https://wykop.pl/cdn/c3201142/098f161361637c45fe7472327bb60b4d59614ca745d7d3fa81eb8b5c09cddbfa,w150.jpg)
Prosty przepis krok po kroku poniżej!
#gotujzwykopem #gotujzkreckiem #przepisy #jedzenie #kuchnia
Drogie Mirki i Mirabelki, co jakiś czas pojawia się tutaj pytanie o tikka masala.
Chciałbym przedstawić tutaj mój przepis, który wypracowałem w ciągu kilku lat metodą prób i błędów, a zarazem jest na tyle prosty, że każdy da sobie z nim radę.
Informacje:
1. Przepis jest przeznaczony dla osób początkujących w kuchni indyjskiej. Oryginalne przepisy są odrobinę inne, ale są to różnice, które w minimalny sposób wpływają na ostateczny smak dania. Dotyczą np. nieco uboższej mieszanki przypraw służącej do marynowania miesa.
2. Przepis łączy ze sobą tikka masala, oraz murgh makahni (butter chicken). Różnice pomiędzy tymi potrawami są niewielkie, starałem się wyciągnąć z każdej z nich to, co najlepsze.
Tikka masala uchodzi za potrawę brytyjską wzorowaną na potrawach indyjskich, murgh makhani jest potrawą indyjską. Różnice są kosmetyczne i zazwyczaj dotyczą sporej ilości masła klarowanego w murgh makhani, oraz śmietany w tikka masala.
3. Taguję #wegetarianizm, ponieważ uważam, że to idealna potrawa dla początkujących wegetarian. Sos jest na tyle aromatyczny i smaczny, że mięso spokojnie można zastąpić np. krewetkami, lub grillowanymi warzywami, w szczególności, jeśli spożywamy go z chlebkami naan.
4,76 Korwin
6. Przepis jest na przygotowanie potrawy na jeden posiłek dla 4 osób. Warto zrobić go więcej, bo wciąga :)
Przepis napisałem w ten sposób, by wykorzystywać w maksymalny sposób opakowania przypraw, by nie wietrzały po otwarciu.
7. Jeśli nie chce nam się robić chlebków naan, można podać z ryżem. Serwujemy wówczas w ten sposób, że podajemy na talerzu ugotowany ryż, a obok miseczkę z sosem i łyżką, by można było nakładać sobie sos na ryż wg potrzeb.
8. Brak punktu 5.
9. Można na to różowego wyrwać (ale lepiej zrobić łagodną wersję)
Na początku robimy garam masala, czyli mieszankę przypraw, którą wykorzystamy do marynowania mięsa, oraz do sosu:
- opakowanie kminu rzymskiego (kuminu) (15g)
- opakowanie kardamonu mielonego (10g), lub 7-8 nasion w całości
- 2 łyżki nasion kolendry
- 10 ziarenek pieprzu
- 20 goździków
- łyżeczkę gałki muszkatołowej
- pół łyżeczki cynamonu
- 8 listków laurowych
Wszystko
- 0.7 kg piersi z indyka.
-100 g jogurtu
- 2 łyżki soku z cytryny
Mięso kroimy na dość spore kawałki (takiej wielkości, jakbyśmy chcieli zrobić z niego szaszłyki).
Solimy i wsypujemy ok 1/3 garam masala, którą zrobiliśmy. Zalewamy wszystko jogurtem, dodajemy sok z cytryny, mieszamy i odstawiamy do lodówki, by się marynowało przez 2 godziny.
Potrzebujemy:
- 1 szklanka maślanki
- 3 szklanki mąki
- opakowanie suchych drożdży
- 2 łyżki oleju
- szczypta cukru
- łyżeczka soli
- masło klarowane (ale to już później)
Maślankę podgrzewamy, by była lekko ciepła. Wsypujemy cukier, oraz drożdże i czekamy 15 minut, aż drożdże zaczną pracować i powstanie lekka piana. Dodajemy olej, mąkę i sól i wyrabiamy ciasto, aż będzie odklejać się od miski. Powinno
Patelnię lub grill mocno rozgrzewamy i obsmażamy partiami na rumiano. W środku może być jeszcze surowe, dojdzie potem w sosie. Obsmażone mięso odkładamy na talerz na później.
- 5-6 pomidorów (1-1,3 kg)
- 1 wielka cebula
- kawałek imbiru wielkości 3 kciuków
- czosnek w tej samej objętości co imbir
- ostre papryczki
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
- świeże listki kolendry
- 2-3 łyżki śmietany 18% (opcjonalnie)
Sos powinien być lekko kwaskowaty i mocno aromatyzowany przyprawami.
Jeśli nadal jest mdły, dodajemy więcej koncentratu.
Dodajemy mięso i wstawiamy na mały ogień, by powoli się dusiło.
Możemy dodać śmietanę. Ja nie dodaję, ale co kto lubi...
Ciasto dzielimy na 8 części formując z nich kulki.
Gdy zauważymy, że na powierzchni pojawiają się bąbelki powietrza, odwracamy chlebek na drugą stronę. Po każdym odwróceniu chlebka, oraz wrzuceniu nowego, dodajemy na patelnię odrobinę masła klarowanego, by patelnia nie była całkowicie sucha.
Chlebki można piec również w piekarniku, ale polecam robienie ich na patelni z masłem klarowanym. Dzięki temu nabierają świetnego, maślanego smaku,
W niektórych przepisach są jeszcze nerkowce, które dodatkowo zagęszczają sos.