Wpis z mikrobloga

obecnie rzadko kiedy się nie robi cięcia przy porodzie zwłaszcza kiedy jest to pierwszy porod,

@Mammatus: praktyki niby miałeś a g---o wiesz albo miałeś te praktyki w jakimś ultra patologicznym... Mam kilka znajomych położnych. Od nacięć się odchodzi tak bardzo jak to tylko możliwe bo są po prostu złe, dużo lepsze jest delikatne naturalne pęknięcie (nie mówię o pęknięciu patologicznym, którego właśnie unika się przez nacięcie ale tylko kiedy są ku temu bardzo mocne powody). Dużo lekarzy się wpieprza i na siłę robi nacięcia mimo, że w ogóle nie ma ku temu wskazań co jest po prostu chore i powinno być wręcz penalizowane bo inaczej się tego nie pozbędziemy.

Dla porównania poród naturalny z nacięciem krocza w Holandii stanowi 10% wszystkich porodów, a w Anglii –
  • Odpowiedz
@Mammatus: Chyba w masarni miałeś te praktyki, a nie na położniczym. Owszem, pochwa na początku wygląda fatalnie, ale potem, o ile nie jest uszkodzona, wraca do stanu poprzedniego. Oczywiście wiele zależy od kobiety, ale powinieneś wiedzieć, że pochwa to mięsień (w dużym uproszczeniu).
  • Odpowiedz
Mega wazne jest by rodzic w dobrych warunkach u ludzi ktorzy rozumieja ze to potencjalnie powazny problem. Moja partnerka rodzila dwojke w max przypilnowanych warunkach, a nastepnie dbala o siebie z dochodzeniem do formy. Roznica w seksie jest wg mnie pomijalna, szczególnie jesli partnerka s--s lubi i jest aktywna. Wydaje mi sie ze potencjalnie duzo bardziej niefajne sa zachamowania zwiazane z uczestnictwem faceta w samym porodzie.

Tyle z meskiego punktu widzenia.
  • Odpowiedz
@kamyczeq: Adopcja też jest jak najbardziej opcją, zwłaszcza, że jest bardzo wiele biednych, czekających na rodzinę, dzieci. Ja też mówiłam tak jak Ty, ale potem zobaczyłam cesarkę i zmieniłam zdanie ( ͡° ͜ʖ ͡°) Lepiej rodzić naturalnie, dzisiaj są leki przeciwbólowe, a rodzenie w ciepłej wodzie znacząco ułatwia i skraca poród.
  • Odpowiedz
Niestety... przed tym sie nie ucieknie. Taka natura, jak się coś rozciągnie to pozniej wiadomo... no ale są też juz techniki i to całkiem sprawne żeby poproawić to i owo. Rewitalizacja pochwy jest zreszta coraz bardziej popularna, pewnie tez dlatego, ze zaczyna sie o tych problemach mowic otwarcie bez owijania w bawełne. Kobiety w szpitalu medicover mowily nawet ze nie wyobrazaja sobie jej nie zrobic zwlaszcza ze zabieg robia juz laserowo
  • Odpowiedz