Wpis z mikrobloga

Ale się dałem zrobić w bambuko. Kupiłem strój kąpielowy na Allegro, a okazało się, że gościu kupuje te stroje z AliExpress za połowę ceny podanej na aukcji (nawet zdjęć nie chciało mu się zmienić, tylko wstawił te same, co sklep na aliexpress). Jutro wyjeżdżam na wakacje, a przesyłka nawet jeszcze nie wyleciała z Chin. Sądziłem, że takie coś jest zabronione, a sprzedawca powinien chociaż uwzględnić taką informację w opisie aukcji. Jeszcze ponad 25 zł zapłaciłem za kuriera, bo zależało mi na czasie, a tutaj taka niespodzianka...
#allegro #januszebiznesu #aliexpress @allegro_pl
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mariobit: no tak jest jak cebula mocno. Wbij na klubben.pl/swimshop i wybierz strój kąpielowy. Podaj adres hotelu i paczkę masz jutro. Chyba że smigasz za granicę to lipton. Ogólnie nie ma na Klubben tanich strojów kąpielowych, poniżej 100 raczej nic nie kupisz, ale za to dostaniesz strój, który wytrzyma więcej niż 1 sezon i nie wygląda jak kupa
  • Odpowiedz
@mariobit to jeszcze c--j, ja kupiłem telefon na raty zero procent. Bank po sprawdzeniu stanu ilościowego przelewa sprzedawcy kwotę. Telefon był na stanie, sprzedawca dostał kasę a na drugi dzień wysłał mi mail, że sory ale nie mam telefonu i nie wiem kiedy będzie i może bym chciał o podobnych parametrach ;) Dzwonię do banku a bank mówi że ma to w dupie.
Sprzedawca ma 14dni na oddanie kasy a ja
  • Odpowiedz
@k__d: Dokładnie. Kupuję na allegro od lat, a takie coś zdarzyło mi się po raz pierwszy. Jest nauczka, że warto zerknąć na tą metryczkę "O sprzedającym" przed finalnym zakupem przedmiotu.
@eugeniusz_geniusz: Niestety, gościu dostał już pieniądze i złożył zamówienie u chińczyka. Nie mogę anulować.
@Niuans: Wielkie dzięki za informacje.
@Okayama: Tak właśnie zrobiłem. Tylko co najlepsze - gościu zamówił to u chińczyka i to
  • Odpowiedz
@mariobit: nawet nie tyle co o sprzedającym, bo to pewnie polska firma, ale na dole, w rubryce dostawa jest informacja skąd paczka zostanie nadana. Allegro pewnie nic nie zrobi, bo to zgodne z regulaminem, a sprzedawca pewnie zamówił bezpośrednio na Twój adres - żółta koperta i chińskie znaczki ;) spróbuj spór otworzyć albo zwrot zrobić, zobaczymy co się stanie, ale stawiam, że Allegro umyje ręce
  • Odpowiedz
@k__d: Wówczas gościu zostałby mistrzem w dymaniu kupujących, bo zostawiłem u niego 26 zł za przesyłkę pocztexem. Jeśli tak będzie, to typek skasuje ponad 60 zł za bycie jedynie pośrednikiem w sprzedaży towaru z AliExpress.
  • Odpowiedz
@eugeniusz_geniusz: proszę o przepis który pozwala "anulować każde zamówienie w 10 dni". A i najlepiej aby tam nie było słowo zamówienie tylko umowa i nie anulowanie a rozwiązanie/odstąpienie.

@mariobit: daj nr aukcji / potrzebne informacje to deklarowany czas wysyłki i czy oznaczył aukcję jako wysyłka z Polski. Dodatkowo czy zakup jest od firmy czy osoby prywatnej.
  • Odpowiedz
@eugeniusz_geniusz: oj, ja bym tu znalazł kilka nieścisłości ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Nie można anulować zamówienia bo zrobiłby się sajgon straszny, ale jak firma jest "solidna" to można zadzwonić i się dogadać, a z krzakami pozostają tylko regulaminy i ustawy które na "anulowanie" nie pozwalają.
  • Odpowiedz
Tylko co najlepsze - gościu zamówił to u chińczyka i to dopiero z Chin idzie, czyli pewnie będzie gdzieś za miesiąc, a ja mam 14 dni na odesłanie tego produktu (xD).

@mariobit:

no i? 14 dni liczy sie od momentu odebrania przesylki, a nie od zakupu. Zreszta jeszcze szczegolowiej to 14 dni masz na odstapienie od umowy i dopiero pozniej od tego momentu liczy sie kolejne 14 dni na odeslanie
  • Odpowiedz