Protip dla cięcia glazury/gresu do 45 stopni. Ja dysponuję tym co niżej czyli zwykła stolikowa dedra z tacką na wodę ze zdemontowanymi osłonami oraz tarcza do fazowania gresu na szlifierkę kątową. I tyle. Efekt idealny. Polecam.
@murarz13: Kazde. Ja ciąłem 60x60, 60x30. Wyrzucasz wszystkie osłony i prowadnice. Jeśli chcesz odciąć jakiś kawałek z płytki idealnie prosto to prowadnicę szybko mocujesz ściskami stolarskimi do blatu i odcinasz. A jak płytkę na połowę to najlepiej się sprawdza naklejnie taśmy klejącej i cięcie wzdłuż niej najlepiej stojąc z tyłu piły bo woda nie chlapie w twarz i elegancko utrzymujesz linię cięcia. Delikatne odpryski idelanie zdzierasz tarczą na szlifierce trzymając
@murarz13: i polecam tarcze z Globusa. 180mm kosztowała coś koło 90zł a jakość jej i wytrzymałość kozacka. Kupiłem wcześniej na przedpokój Dedre do gresu taką czerwoną za coś koło 60zł. Straszna była i szybko się skończyła. A ten Globus już przeciął w cholerę metrów i nadal ma się świetnie, ma gęsto napylone węgliki. Super sprzęt i to polski.
@skaza: Zapewne masz rację. Ja miałem z produktami z Wapienicy styczność jeszcze za małolata i każdy stolarz chwalił ich jakość. Kupiłem więc Globusa. Pewnie lepsze są jakieś Adiamy, Schulze czy inne. Ale spoooro droższe a ten gres-tech mile mnie zaskoczył. I chyba dobrze dać Polakowi zarobić? :) Chyba muszę zrobić wpis po generalce ze spostrzeżeniami z wykończeniówki :)
@RolnikSamWdolinie: W razie konieczności tak. Gramatura 40 tego dysku. Staram się zawsze dociąć idealnie na mokro z ręki. Ale na początku zostawało mi więcej fazy i darłem to tarczą na szlifierce. Ważne żeby robić długie pociągnięcia tak aby nie zrobić na ukosowanej krawędzi takich fal. Efektywnie ale wolniej.
@skaza: Jesteśmy pierwszą fabryką narzędzi piłowych w Polsce i jednym z największych producentów narzędzi skrawających, mających zastosowanie w wyspecjalizowanych procesach obróbczych takich materiałów jak: drewno, metal, AL., PVC, beton, itp. Dziś, oprócz dostarczania wysokiej jakości narzędzi oferujemy kompleksowe usługi doradcze profesjonalnego zespołu doradców technicznych oraz szeroki wachlarz usług posprzedażowych.
#remontujzwykopem #protip
źródło: comment_S1Qvs7wSzTlED8il43jvNLnT0q8pLqDD.jpg
Pobierzźródło: comment_KkPPPHaHFtGgaBKQ82nuvjB91mLtMlBa.jpg
PobierzDelikatne odpryski idelanie zdzierasz tarczą na szlifierce trzymając
źródło: comment_JCCTUNF6T7zQLbh4iuyRPMMuzgbntFZV.jpg
PobierzChyba muszę zrobić wpis po generalce ze spostrzeżeniami z wykończeniówki :)
https://www.globus-wapienica.eu/61.historia.html