Wpis z mikrobloga

mirki, czy jest ktoś tutaj na emigracji w #norwegia, może #szwecja czy #islandia? ogółem skandynawia.
aktualnie od 2 lat pracuję jako sysadmin, za 1,5 roku kończę studia inżynierskie, potem planuję wyjechać z polandii, myślałem o tych właśnie rejonach, bo bardzo mi się podobają ()

jak wygląda temat pracy w #it w skandynawskich państwach na emigracji? jak wyglądają rekrutacje, czy polaczkom ciężej jest złapać pracę w jakiejś firmie?

#emigracja #kiciochpyta
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@jan00shtrach: Przeglądam trochę oferty pracy z Norwegii, Danii i Szwecji i będzie Ci trudno bez znajomości któregoś z tych języków (przy czym znajomość np. norweskiego jest spoko nawet, gdybyś składał papiery do jakiejś firmy w Danii czy Szwecji). Oczywiście wszystko w IT zależy od technologii i od tego, czy ktoś aktualnie szuka ludzi z danymi umiejętnościami. Ja szukam czegoś dla programisty ABAP-a, a nie dla sysadmina, tak że może w
  • Odpowiedz
@jan00shtrach: Przejzalem pierwsze 5 ofert na sysadmina na platsbanken.se

Wszystkie 5 ofert zawieraly taki wpis :
Mozna wzocic w translatora :)

Du har mycket goda kunskaper i Excel och är flytande av svenska och engelska i tal
  • Odpowiedz
Kommunicera obehindrat på svenska och engelska, både i tal och skrift

@Polen88: No jest info, ze - parafrazując - "det er nødvendig å snakke svensk og engelsk". ( ͡° ͜ʖ ͡°) Ucz się języków, ucz. Ja jestem początkujący w norweskim. ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
@jan00shtrach: Wiesz... znam wielu polakow ktorzy zalapali sie na fajne roboty w skandynawii znajac tylko angielski (specjalisci, nie zadne janusze). W branzy sysadmin nie spotkalem nikogo, jednak nie znaczy to ze nie ma szans. Musial bys byc mega dobry, i miec angielski "profesjonalny",a nie taki wyuczony ze szkoly/filmow/gier.
A i sysadmin to raczej zawsze dobra kasa.
  • Odpowiedz