Wpis z mikrobloga

Cześć, chciałbym was dziś zachęcić do dyskusji na temat backendowych języków programowania, wykorzystywanych obecnie w bigdata (np. backend dla Ubera, różnorakie śledzenie użytkownika etc.)
Wielu z was jest specjalistami w danym języku z doświadczeniem również w innych.
Macie wiedzę o ich plusach jak i minusach. Podzielcie się swoimi spostrzeżeniami!

Jaki język backendowy jest wg. Ciebie przyszłościowy (na powiedzmy kolejne 5 lat), bez tuzina mikroserwisów pisanych w innych językach dla podniesienia jego wydajności? Miej również na uwadze ograniczoną ilość serwerów bo nie sztuką jest użyć czegokolwiek i postawić aplikację w skalowalnej chmurze płacąc za to majątek.

--

#programowanie #backend #ankieta #devankieta
#java #scala #go #rust #elixirlang #javascript #csharp #python #ruby #cplusplus #kotlin #swift #dart

JAKI JĘZYK BACKENDOWY DLA BIGDATA ? #2019 #na_kolejne_5_lat

• Java 13.4% (20)
  • Scala 16.1% (24)
  • Go 7.4% (11)
  • Rust 4.0% (6)
  • Elixir 2.7% (4)
  • JavaScript 5.4% (8)
  • C# 9.4% (14)
  • Python 29.5% (44)
  • Ruby 2.7% (4)
  • Kotlin / Swift / C++ / Php / Inny czyli jaki? 9.4% (14)

Oddanych głosów: 149

• 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Jacob: mi cieżko odpowiedzieć przy 1 wyborze w ankiecie. Ale ogólnie uważam, że (dla mnie) największą przyszłość ma Elixir/Erlang + Rust jeśli trzeba wydajności w jakiejś części (ale to rzadko, bo w backendzie i tak głównie rozbijasz się o IO a nie o CPU/mem). A Erlang ma w sobie naprawdę dużo niesamowitych rozwiązań i tworzenie własnych na nasze potrzeby jest bardzo proste.

Jeśli chodzi o inne platformy to w JVMie
  • Odpowiedz
@Hauleth: Dzięki za komentarz również pod tym wpisem. Jak do tej pory Twoje komentarze są najbardziej rzeczowe i chyba jesteś jedyną osobą która ma szerszą wiedzę o różnych językach, sensownie argumentuje i faktycznie wie co mówi. #piatka

@kebab-case: Szczególnie jak patrzę na ostatni punkt gdzie sądziłem, że każdy napisze co "innego" wybrał, niestety przeliczyłem się ^_^
  • Odpowiedz
@Jacob: pisałem niedawno całkiem nie mało w Ruscie, Elixirze i Erlangu, z resztą trochę mam przestarzałą wiedzę i/lub mało doświadczenia, więc mogę się trochę mylić, bo piszę na bazie trendów jakie widzę, a nie na bazie własnego doświadczenia.
  • Odpowiedz
Java jest naturalnym wyborem, bo sporo narzędzi w niej powstało. Kafka, Hadoop, Spark itd są napisane w Javie/Scali i domyślnie wspierają ten język. Ostatnio jest duże zainteresowanie pythonem, szczególnie jeśli chodzi o przetwarzanie danych, bo ma dużo świetnych bibliotek do ML, przetwarzania danych właśnie, czy modelowania. R też spoko, bo zaawansowanych pakietów ma w opór, ale to zaawansowanie i próg wejściowy jeśli chodzi o statystykę i teorię mnie czasem zabijają. Chciałbym widzieć
  • Odpowiedz
@dzejro: śmiechłem (σ ͜ʖσ)
...chociaż i tak jak patrzę na Ruby w tym zestawieniu to śmieszkom nie ma końca.
Trzeba było tam dać Php to może ktoś by missclicknął ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@scriptkitty: No masz, wiedziałem, że czegoś zabrakło... Mimo wszystko to pierwszy komentarz na Clojure, dzięki!
@veranoo: Może dlatego, że uczą go w LO od niedawna i jest stosunkowo prosty.
  • Odpowiedz
chociaż i tak jak patrzę na Ruby w tym zestawieniu to śmieszkom nie ma końca.

@Jacob: Ruby do typowego backendu do webu nadaje się bardzo dobrze, szybko się w nim pisze i jest dużo różnych przydatnych bibliotek których łatwo się używa. W Ruby powstało klika większych serwisów np. GitHub, Shopify, Airbnb, Basecamp, GitLab.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Jacob: może i tak, zobaczyłem też jest nisza na polskim YouTube, wiem że głównie powinno uczyć się po angielsku, lecz czasami bardziej zrozumie się pewne zawiłości w ojczystym języku. Jak chwile włączyłem psycho kolcza to odechciało mi się xD
  • Odpowiedz
@plan_9: A potem jest ściana i trzeba go wspomagać poważnymi językami / kombinacjami serwerowymi itp. Wszystkie te serwisy startowały gdy Ruby faktycznie miało moc.
Zgadzam się natomiast ze stwierdzeniem, że Ruby do szybkiego MVP nie ma sobie równych.
  • Odpowiedz
A potem jest ściana i trzeba go wspomagać poważnymi językami / kombinacjami serwerowymi itp.

@Jacob: Ta, bo w projektach które są robione w "poważnych językach" nikt nie używa zewnętrznych rozwiązań. Poza tym w większość aplikacji webowych nie dochodzi się do ściany w których to wydajność samego języka byłby wąskim gardłem.

Wszystkie te serwisy startowały gdy Ruby faktycznie miało moc.

@Jacob: Nie wiem o jaką moc Ci chodzi, 10-15
  • Odpowiedz