@foczka_obiboczka: jeździć obserwować. Może dałeś za dużo cukru. Spróbuj potrząść, może pomoże. Wsadź do jakiejś miski żeby podłogi nie zabrudziło i czekaj aż minie, sama piana rurki raczej nie zatka, ale kontroluj.
Kiedyś słyszałem, że burzliwa fermentacja jest na tyle silna, że nie trzeba rurki fermentacyjnej i wystarczy sama wata, żeby robactwo się nie przedostało.
@foczka_obiboczka: słuchaj @mudmen: bo dobrze słyszał dwa dni zostaw to w spokoju bez rurki, potem przejdzie do fermentacji cichej to (umyte!) rurkę i korek założysz spokojnie
miałem taką samą sytuację, za dużo wody było, zbyt duża ilość droższy. Mi kawałek owocu przytkał rurkę i mi #!$%@? na
Co mogę zrobić?
#wino #winodomowejroboty #winiarstwo
Może dałeś za dużo cukru. Spróbuj potrząść, może pomoże.
Wsadź do jakiejś miski żeby podłogi nie zabrudziło i czekaj aż minie, sama piana rurki raczej nie zatka, ale kontroluj.
@foczka_obiboczka: słuchaj @mudmen: bo dobrze słyszał
dwa dni zostaw to w spokoju bez rurki, potem przejdzie do fermentacji cichej to (umyte!) rurkę i korek założysz spokojnie