Wpis z mikrobloga

@foczka_obiboczka: Miałem tak z ryżowym. Za dużo nastawu w zbyt małym balonie + ciepła temperatura. Spróbuj część odlać wężykiem, albo wyjmij ten korek z rurką i zatkaj samą watą. Kiedyś słyszałem, że burzliwa fermentacja jest na tyle silna, że nie trzeba rurki fermentacyjnej i wystarczy sama wata, żeby robactwo się nie przedostało.
  • Odpowiedz
@foczka_obiboczka:Ustąpić nie ustąpi ale będzie mniej intensywne. W chłodnej temperaturze wolniej pracują drożdże. Ogólnie nie warto trzymać nastawu na słońcu i w takich temperaturach jakie mamy za oknami. Więc piwniczka powinna być ok. Temperatura optymalna do fermentacji burzliwej to coś w okolicach 20 stopni jeśli dobrze pamiętam.
  • Odpowiedz
@foczka_obiboczka: Wyjmij rurę i korek, od góry czystym narzędziem (uwaga aby nie wpadło do środka) zbierz tej piany, przykryj gazą (2-3 warstwy) przytrzymaną gumką na szyjce. Powtórzyć kilka razy jak trzeba wymieniając gazę. Po tygodniu jak się uspokoi zamontować korek i rurkę...

ps. temperatura nie może być za wysoka, cukier dodajemy stopniowo, chłodne miejsce...
  • Odpowiedz