Wpis z mikrobloga

Już jutro rano kolejny start Falcona Heavy!

--------------------------------------------------------------------------------------
Link do znaleziska: Start Falcona Heavy z misją STP-2
--------------------------------------------------------------------------------------

Wykopiecie? ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Jutro o godzinie 5:30 czasu polskiego ma odbyć się trzeci start rakiety Falcon Heavy. Wystartuje ona z platformy startowej LC-39A w Centrum Kosmicznym im. Kennedy'ego (KSC) na Florydzie. Wyniesie ona na orbitę 24 satelity w ramach misji STP-2, będącej częścią wojskowego programu STP, którego celem jest wynoszenie na orbitę eksperymentalnych ładunków i demonstratorów technologii. Tym razem w kosmos trafią m.in. ładunki należące do NASA, NOAA i różnych uniwersytetów. Dla bocznych boosterów będzie to drugi lot, wcześniej brały one udział w misji Arabsat 6A w kwietniu tego roku, środkowy booster jest nowy. Po separacji planowane jest lądowanie bocznych stopni na platformach Landing Zone 1 i Landing Zone 2 na Cape Canaveral, środkowy natomiast ma wylądować na autonomicznej barce OCISLY na Oceanie Atlantyckim, ponad 1200 km od brzegu. Prognozy pogody dają obecnie 70% szans na start.

LINK DO STREAMA

#spacex #falconheavy #eksploracjakomosu #eksploracjakosmosu #rakiety #kosmos #ciekawostki #mikroreklama
Elthiryel - Już jutro rano kolejny start Falcona Heavy!

--------------------------...

źródło: comment_TWScK8t44O3Yx4hitV9E25b0Z266C4wW.jpg

Pobierz
  • 44
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Elthiryel: o kurde to już jutro Heavy leci? Miałem nie wstawać po robocie ale jednak trzeba będzie () Nie mogę tego przegapić. Jest jakaś opcja pobudki na start? xD
  • Odpowiedz
Hej tutaj jest lista skrótów, które pojawiły się do tej pory w tym wpisie i jego komentarzach.

STP - Standard Temperature and Pressure
JRtI - Just Read The Instructions, Pacific landing ~~barge~~ ship
OCISLY - Of Course I Still Love You (Marmac 304) – “Oczywiście, że wciąż cię kocham” – Pseudonim barki ustawianej na Atlantyku, służącej jako lądowisko dla pierwszego stopnia rakiety. Następca JRTI.
NOAA - National Oceanic and Atmospheric Administration, responsible for US ~~generation~~ monitoring
  • Odpowiedz
@Mleko: Na wrzesień Ben Cooper podaje jakiś "anonimowy" start Falcona 9 z platformy SLC-40, ostatnio jak pojawił się taki start bez przypisanej misji, to okazał się Starlinkiem, więc jest spora szansa, że teraz też tak będzie.
  • Odpowiedz
@PanCzajstow: Bezpośrednio po starcie nic się nie zobaczy na pewno, bo już będzie jasno, zależnie od tego w którym momencie okna wystartuje, do zachodu słońca będzie od ok. 12 do 16 godzin. A to czy będą potem jakieś przeloty poszczególnych satelitów to nie wiem, może do tej pory pojawią się jakieś TLE.
  • Odpowiedz
Hej tutaj jest lista skrótów, które pojawiły się do tej pory w tym wpisie i jego komentarzach.

TLE - Two-Line Element dataset issued by NORAD
SLC-40 - Space Launch Complex 40, Cape Canaveral – Platforma startowa 40 na Cape Canaveral.

Jestem botem
  • Odpowiedz
@kijek_samobijek: To jest w dużej mierze misja demonstracyjna dla wojska. Satelity lecą na trzy różne orbity, które m.in. znacząco się różnią inklinacją, ale też np. ostatnia ma znacząco wyżej perygeum i apogeum niż dwie poprzednie (300 km x 860 km x 28,5°, 720 km x 720 km x 24°, 6000 km x 12000 km x 43°). W związku z tym po dotarciu na pierwszą
  • Odpowiedz
Widzę wpis na małym laptopie z około 1m. Myślę sobie "ale mało porywcza grafika z Sokołem Millenium". Czekaj ... ... hehehehe, FH jedzie na platformę startową, chyba czas odwiedzić okulistę ( ͡° ͜ʖ ͡°)-
  • Odpowiedz
ja już od soboty budzik przestawiam z 6:30 -> 6 -> 5:30 dziś i jutro 5:00 :)

@Line-Storm: Tylko ustaw awaryjny, bo jeszcze ci się tesla s-------i i nie wstaniesz, na ten niesamowity historyczny moment ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Elthiryel: dzięki za link do streama. a czy jeśli coś pójdzie nie tak, to będziemy mieli do czynienia z patostreamem? :)
Elon Musk. Pierwszy kosmiczny patostreamer XD Prawie jak Mark Watney.. space pirate #pdk
  • Odpowiedz