Wpis z mikrobloga

Właśnie miałem wizytę dwóch kobiet, jedna młoda około 20 lat, druga stara moherowa kościelna na etacie. Widząc tę starą już byłem pewny, że znów jakaś kościelna zbiórka, młodej nie znałem. Otwieram drzwi i oczywiście do kupienia święty obrazek bo kasa potrzebna na leczenie małego Kamilka co urodził się z wadą czegoś tam. No to ja w swoim stylu:
- jeżeli rodzina małego chodzi do kościoła, modli się i przestrzega przykazań to bóg sam chłopaka uratuje

Ta 20-latka z rykiem, nie z płaczem ale RYKIEM i łzami wybiegła z klatki. Okazało się, że to matka była tego chłopca. A co ja jasnowidz? Może i przypał, ale mogła jakoś mi to przekazać to bym się powstrzymał. Gdybym nie był takim leniem poszedłbym do bloków obok, bo pewnie dalej łażą i kupił ten święty obrazek. No ale jest jak jest.

#bekazemnie #oswiadczeniezdupy #przypal #bekazkatoli
  • 52
@lakukaracza_: Brak ogłady nie powinien być powodem do dumy. Szkoda mi tej kobiety. Nawet jeśli rodzice tego dziecka dobrze zarabiają, to koszty leczenia mogą być duże i jeszcze sie zwiększać z rozwojem dziecka. Prawda jest taka, że większość ludzi by taka sytuacja przerosła, finansowo i emocjonalnie. Ta kobieta juz i tak jest styrana, po co komuś #!$%@?ć? Niby nie wiedziałeś, że to ona jest matką, ale mimo wszystko można było kulturalnie
@lakukaracza_: mnie #!$%@?ło. Zgadzam się - skąd mogłeś wiedzieć, że to matka tego gówniaka? Przecież w zbiórkach bardzo często biorą udział również wolontariusze, często tacy, którzy nawet nie widzieli osobiście celu zbiórki. Ludzie #!$%@?ą o braku ogłady i empatii, a wystarczyłoby, gdyby kobieta w pierwszych zdaniach powiedziała, że jest matką tego dzieciaka.
@lakukaracza_: No ale po części racja, jak się trzymasz swojej idei wszechmogącego Boga to najwyżej prosisz o modlitwę a nie hajs. Jeżeli uznajesz że jednak rzeczywistość istnieje i prosisz o pieniądze na pomoc medyczną, to robisz to bez dołączania religijnej ideologii która jeszcze pasuje w takim wypadku jak świni okulary.

W tym przypadku religia mogła służyć tylko jako narzędzie szantażu "daj pieniążki bo panbuk patrzy", mimo że ten sam panbuk nic