Wpis z mikrobloga

Hejka! Chciałbym pouczyć się trochę programowania backendu/testowania(i może ciupkę frontendu) i pomyślałem czy by nie zrobić prostego klona redditu/wykopu. Nie chcę absolutnie tworzyć żadnej konkurecji, jest to tylko w ramach nauki. Pytam się więc Was:
1. Co się Wam podoba w Reddicie/wykopie?
2. Co się Wam w ogóle nie podoba?
3. Co można by zmienić(naprawić ( ͡° ͜ʖ ͡°))?
4. Jakie fajne rzeczy można dodać?

Planuję to pisać w pythonie(Flask) po stronie backendu i React po stronie frontendu, szczegóły będą raczej opracowywane już w trakcie developmentu, a progres będzie można śledzić na githubie. Jeśli to kogoś zainteresuje to może będę wrzucał jedno/dwutygodniowy update.
Dzięki za przeczytanie (ʘʘ)
#naukaprogramowania #python #flask
  • 10
@Darknov:
1. krok nauki programowania - powiedz calemu swiatu ze zabierasz sie za programowanie ( ͡° ͜ʖ ͡°)

A na serio to zrob cokolwiek z logowaniem i dodawaniem postow, zobaczymy czy latwo zrobic taki lepszy Reddit
@zarev: Nie, nie zabieram się za programowanie od zera ( ͡º ͜ʖ͡º) - programuję już od dłuższego czasu ale pomyślałem, żeby zrobić większy projekt na kilka miesięcy w którym mógłbym się zmierzyć z większymi wyzwaniami niż Todo app.
@kuskoman: Chciałbym używać jednak czegoś lżejszego, chociaż też nie wykluczam django.
@Darknov: Możesz zrobić "inteligentny widok" (oprócz wg. tagów). Czyli analizujesz co wykopałem/zakopałem szukasz "podobnych" osób, i potem jak one wykopują coś i jeszcze tagi się zgadzają to jest to pozycja wyżej.

Możesz też utworzyć inteligenty widok negatywny ;) to samo tylko wyżej są zakopywane abyś też sobie zakopywał ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Darknov: Dodakkowo wskaźnik podobieństwa ogólny.

czyli przy nicku widzę, czy ktoś dla mnie jest kretynem (bo inaczej zakopuje) czy nie ;) (czy neutralny)

I szczególny, czyli wybierasz sobie tagi i wg. nich masz np. Ekonomia (neutralny) Polityka(negatywny)
@Darknov: imho ważniejsza od ficzerów jest ogólna architektura. Poczytaj o czystej architekturze i użyj jej zasad. Zacznij bez frameworka i bazy danych, decyzje o konkretnych technologiach odsuń w czasie tak mocno, jak to możliwe. Napisz dobre i szybkie testy.
Django nie bierz, co za przyjemność w tym pisać. A jak już przyjdzie czas na wybór frameworka, to pomyśl nad czymś mniej sztampowym. Może falcon? FastApi?