Wstep. Znajomi dali mi pod opiekę samochód - przyjechali do Warszawy, odwiozłem ich na lotnisko i postawiłem samochód na parkingu na osiedlu - ogolno dostępnym, ale z małym ruchem bo i na uboczu. Dziś postanowiłem sprawdzić czy wszystko ok, podjechałem w to miejsce swoim i okazało się że mało powietrza w oponie. Pojechałem na Orlen dopompowac i przy powrocie nie było miejsca na skraju parkingu więc postawiłem na miejscu dla inwalidów - których były 3 i to puste - odjechałem swoim i znajomych postawiłem na miejscu w którym stał mój.
Część właściwa. Jak tylko postawiłem samochód znajomych na miejscu dla inwalidów by ruszyć swój, przechodzący obok mężczyzna (o aparycji żeby lvl 40) zatrzymal się i w agresywnym tonie rozpoczyna dialog: -Malo masz miejsc parkingowych?! -Niech pan zobaczy co robię a potem kieruje do mnie swoje uwagi. -Bede kierować uwagi kiedy będę sobie chciał (zaczął do mnie iść) -Nie wiem czy w przepisach jest że można postawić nawet na chwilę -Jest, dozwolone zatrzymanie do 2 minut (tu mój błąd, dozwolone jest do minuty) Ja natomiast przestawiłem samochody nie odjechałem, nikomu nie działa się krzywda, miejsce dla niepełnosprawnych cały czas było dostępne.
Zakończenie. Dlaczego ludzie są dla innych tacy nieuprzejmi i nieempatyczni? Ja rozumiem wściekłość na chamstwo i egoizm drogowy - ale w granicach rozsądku. Była to nadgorliwość czy to ja jestem w błędzie?
@DzonySiara: ale ja napisałem też że to dobrze że zareagował. Gorzej że był przy tym chamski i agresywny. Bo zwrócenie uwagi to jedno, a drugie to "będę kierować uwagi jak sobie będę chciał" i zachowanie sugerujące jak by chciał używać przemocy. Zwrócenie uwagi a bycie strażnikiem Teksasu to 2 rzeczy. Za 1 szanuje, za drugą szkaluję. Napisałem też że gdyby dialog potoczył sieninaczej to za zwrócenie uwagi nawet bym mu podziękował..
@Unik4t: olej niewolników z wykopu, źle nie zrobiłeś, jeżeli to tylko była podmiana samochodów
Dziwne, że jeszcze się jakiś warszawiak z kompleksami nie przyczepił, że ktoś wyjechał, a jego auto zajmuje miejsce parkingowe dla mieszkańców okolicznych, a nie bogacza Polaka, co śmiał gdzieś samolotem polecieć xD
@Unik4t: a wystarczyło grzecznie odpowiedzieć w stylu, ma pan racje nie ładnie tak robić, ja tylko przeparkowuje i zaraz odjadę. Może pan włączyć stoper. W sumie to sam byłeś nieuprzejmy odpowiadając w taki sposób.
@Unik4t: mnie bardziej interesuje wątek twoich znajomych. Gdzie polecieli? Czy mieli ładną pogodę? Jak z hotelem (dobre śniadania)? Czy planują wysłać ci pocztówkę?( ͡°͜ʖ͡°)
@ZajetyJestLoginWybrany: haha. XD Znajomi polecieli nad morze śródziemne, pogoda dopisuje jak na razie - 25-30 stopni. Jedzenie podobno znakomite. Pocztówkę co najwyżej przywiozą xD
@stdx: z jednej strony masz rację - zareagowałem trochę impulsywnie ale w moim mniemaniu nie robiłem nic złego, bo wiedziałem że za 30 sek mnie tam nie będzie. Ale z drugiej strony, jak bym nie próbował wytłumaczyć - nic by to nie dało. Ten pan raczej nie miał ochoty na dyskusję a teksty typu "ja tylko na minutkę i już przeparkowuje i mnie nie ma", byłyby jak dolanie oliwy do ognia.
słuchaj pajacu. NIE STAWIA SIE FURY NA MIEJSCU DLA INWALIDOW. NIE MA WYJĄTKÓW! eot
@nomadicgoogler: XDD Nawet jak kodeks drogowy zezwala na zatrzymanie, czyli postój do jednej minuty? Jak pożyjesz dłużej niż 18 lat to zobaczysz, że w życiu zdarzają się różne sytuacje i zmienisz podejście.
@Unik4t: Myślałem o tym bo często w pracy spotykam się z takimi debilami szukającymi dziury w całym. Odpowiedz jest prosta, to psychopaci, my raczej unikamy konfliktu i nie interesujemy się co robią inni dopóki to nie szkodzi nam. Mózg psychopaty działa inaczej, on czerpie przyjemność z konfliktu, jest to jedna z niewielu rzeczy które pozwalają mu odczuwać przyjemność. To tak tego świata, o ile pięknej by było gdyby nie istnieli.
@Unik4t: Dlaczego ludzie są dla innych tacy nieuprzejmi i nieempatyczni? Napisal typ, ktory powiedzial Niech pan zobaczy co robię a potem kieruje do mnie swoje uwagi zamiast cos w stylu, ze chcialem na chwile zaparkowac, pare miejsc jest i za minute mnie nie bedzie, wiec licze, ze to nie problem xDDDDD
Napisal typ, ktory powiedzial Niech pan zobaczy co robię a potem kieruje do mnie swoje uwagi zamiast cos w stylu, ze chcialem na chwile zaparkowac, pare miejsc jest i za minute mnie nie bedzie, wiec licze, ze to nie problem xDDDDD
@stormkiss: już odpisałem na komentarz, mówiący że moja wypowiedź też nie była najlepsza.
z jednej strony masz rację - zareagowałem trochę impulsywnie ale w moim mniemaniu nie robiłem nic złego,
Wstep.
Znajomi dali mi pod opiekę samochód - przyjechali do Warszawy, odwiozłem ich na lotnisko i postawiłem samochód na parkingu na osiedlu - ogolno dostępnym, ale z małym ruchem bo i na uboczu.
Dziś postanowiłem sprawdzić czy wszystko ok, podjechałem w to miejsce swoim i okazało się że mało powietrza w oponie. Pojechałem na Orlen dopompowac i przy powrocie nie było miejsca na skraju parkingu więc postawiłem na miejscu dla inwalidów - których były 3 i to puste - odjechałem swoim i znajomych postawiłem na miejscu w którym stał mój.
Część właściwa.
Jak tylko postawiłem samochód znajomych na miejscu dla inwalidów by ruszyć swój, przechodzący obok mężczyzna (o aparycji żeby lvl 40) zatrzymal się i w agresywnym tonie rozpoczyna dialog:
-Malo masz miejsc parkingowych?!
-Niech pan zobaczy co robię a potem kieruje do mnie swoje uwagi.
-Bede kierować uwagi kiedy będę sobie chciał (zaczął do mnie iść)
-Nie wiem czy w przepisach jest że można postawić nawet na chwilę
-Jest, dozwolone zatrzymanie do 2 minut (tu mój błąd, dozwolone jest do minuty)
Ja natomiast przestawiłem samochody nie odjechałem, nikomu nie działa się krzywda, miejsce dla niepełnosprawnych cały czas było dostępne.
Zakończenie.
Dlaczego ludzie są dla innych tacy nieuprzejmi i nieempatyczni? Ja rozumiem wściekłość na chamstwo i egoizm drogowy - ale w granicach rozsądku. Była to nadgorliwość czy to ja jestem w błędzie?
#pytanie #nadgorliwosc #chamstwo #pytanie #agresjadrogowa #niepelnosprawni #parkowanie #warszawa #ruchdrogowy
Taguje #prawojazdy, może jestem w błędzie i ktoś mnie wyjaśni.
Dziwne, że jeszcze się jakiś warszawiak z kompleksami nie przyczepił, że ktoś wyjechał, a jego auto zajmuje miejsce parkingowe dla mieszkańców okolicznych, a nie bogacza Polaka, co śmiał gdzieś samolotem polecieć xD
Znajomi polecieli nad morze śródziemne, pogoda dopisuje jak na razie - 25-30 stopni. Jedzenie podobno znakomite. Pocztówkę co najwyżej przywiozą xD
Ale z drugiej strony, jak bym nie próbował wytłumaczyć - nic by to nie dało. Ten pan raczej nie miał ochoty na dyskusję a teksty typu "ja tylko na minutkę i już przeparkowuje i mnie nie ma", byłyby jak dolanie oliwy do ognia.
@nomadicgoogler:
XDD
Nawet jak kodeks drogowy zezwala na zatrzymanie, czyli postój do jednej minuty?
Jak pożyjesz dłużej niż 18 lat to zobaczysz, że w życiu zdarzają się różne sytuacje i zmienisz podejście.
to sam zmienisz podejscie.
@nomadicgoogler: XDDD
szczególnie na drogach i parkingach
Napisal typ, ktory powiedzial Niech pan zobaczy co robię a potem kieruje do mnie swoje uwagi zamiast cos w stylu, ze chcialem na chwile zaparkowac, pare miejsc jest i za minute mnie nie bedzie, wiec licze, ze to nie problem xDDDDD
@stormkiss: już odpisałem na komentarz, mówiący że moja wypowiedź też nie była najlepsza.