Wpis z mikrobloga

Dlaczego na polskiej scenie politycznej, nie może pojawić się partia, która gospodarczo czerpałaby mocno z korwina (no, ale nie tak może na 100%) natomiast światopoglądowo przedstawiałaby się liberalnie, coś jak Wiosna, czy Razem.
Jest jakaś przyczyna, że partie wolnorynkowe z automatu muszą być konserwami światopoglądowymi, a partie liberalne światopoglądowo często podchodzą pod mocny socjalizm?

Przecież trzonem takiej partii byłyby proste założenia:
- nie zaglądamy Ci do łóżka
- wyznawaj wiarę jaką chcesz i zarówno ateiści jak wierzący mają równe prawa w przestrzeni publicznej
- twoje ciało, twoja sprawa
- rób co tam uważasz za słuszne dopóki nie krzywdzisz innych
- prowadź swój interes według prostych i przejrzystych przepisów z kilkoma prostymi do wyliczenia podatkami, gdzie państwo nie ma prawnej przewagi nad podmiotem gospodarczym, a konsekwencje karne poniesiesz dopiero, gdy pomimo prostych przepisów i niskich podatków lecisz sobie w kulki i robisz państwo mocno w konia

Powyżej zawarłem duże uproszczenia, ale myślę, że wiadomo o co mi chodzi.

#neuropa #konserwy #bekazprawakow #bekazlewactwa #polityka
  • 75
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@Lipathor https://www.polskieradio24.pl/5/1222/Artykul/2283482,Polityk-Wiosny-kazdy-homofob-zostanie-ukarany-z-wiezieniem-wlacznie

Oraz za penalizacją tak zwanej homofobii - postulat wybitnie antywolnościowy.
Poza tym masa postulatów socjalnych i antyklerykalnych.

Rozdział kościoła od państwa mamy obecnie.
Małżeństwo, związek partnerski to kwestia pewnych korzyści fiskalnych - po uproszczeniu i zminimalizowaniu podatków to nie jest problem.
  • Odpowiedz
no sorry ale kto jedzie na Maderę z kochanką gdy reszta opozycji strajkuje w sejmie.

@rafal-heros: wolisz Petru jeżdżącego na Maderę w czasie protestów, czy Kaczyńskiego który wykorzystuje państwowe banki żeby dostać fundusze na budowę dwóch wież? Ale zgadzam się że to było bardzo słabe zachowanie i tym mocno podpadł, a swoim krytykom dał pole do popisu.
  • Odpowiedz

@Adsu: żadnej tak zwanej, bo to poważny problem i homofobia powinna być surowo karana, tak jak każda inne propagowanie nienawiści z ksenofobicznych pobudek.

Poza tym masa postulatów socjalnych i
  • Odpowiedz

Poza tym masa postulatów socjalnych i antyklerykalnych.

@Adsu: Czekaj czekaj, czy dobrze rozumiem... Zakazanie plucia na homoseksualistów to ograniczenie wolności obywatelskiej, ale zakazanie plucia na księży to nie jest ograniczenie wolności obywatelskiej?
  • Odpowiedz
@kk87ko0: Polska fair play jest konserwatywna światopoglądowo jak Braun. Starali się o tym nie mówić w kampanii co jeszcze bardziej mnie zniechęca do nich, bo zepchnęliby problemy społeczno-kulturowe do nicości, udając że nie istnieją.
  • Odpowiedz
partia socjaldemokratyczna jest nazywana komunistyczną

@animelover_97: To nie wynika z programu, tylko z tego że w Polsce SLD (a po drodze SdRP) powstało na bazie ludzi z PZPR. Skoro to ci sami ludzie, to wyborcy postrzegają ich tak samo.
  • Odpowiedz
  • 0
homofobia powinna być surowo karana, tak jak każda inne propagowanie nienawiści z ksenofobicznych pobudek.

@Lipathor
Tak jak mówiłem, tęczowy f-----m. Karanie kogoś za poglądy, jakie by one nie były, jest faszystowskim zagraniem łamiacym podstawowe prawo człowieka - prawo do wolności słowa i sumienia.
  • Odpowiedz
@Adsu: nie za poglądy a za zachowanie. To stanowcza różnica. A wolność, także słowa, kończy się tam, gdzie zaczyna się wolność drugiego człowieka.
  • Odpowiedz
  • 0
@Lipathor bullshit, w takim razie stwierdzam, że twoje poglądy i powyższe stwierdzenie narusza moją wolność. I co ty na takie dictum?
  • Odpowiedz