Wpis z mikrobloga

konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@a2t1: już ten szyk jest rozproszony w porównaniu do tego co było kilka dni temu. Dodatkowo są coraz wyżej, więc są coraz słabiej widoczne. Na przestrzeni kilku dni powinny nam zniknąć z pola widzenia. Wtedy pozostanie czekać na kolejną serię ()
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@mudmen kurcze, a wczoraj jeszcze byłem na wsi i byłyby super widoczne :/ Wiadomo coś o dacie kiedy będzie "wypuszczona" kolejna seria? :D
  • Odpowiedz
  • 0
@mudmen na jaką wysokosc mają sie docelowo wzbić? Śledzę mniej więcej każdy przelot, jak nie na żywo to przez appke i pokazuje ona że cały czas lecą na wysokości 440-450km
  • Odpowiedz
@a2t1: Daty są nieznane, ale słyszałem, że planują 6 startów w tym roku.
Dodatkowo jest możliwość, że w przyszłości będą wypuszczać nie 60 satelitów jednocześnie, a aż 200 ()
  • Odpowiedz
  • 0
@Mustafar69 okej. Doczytałem się, że te 60 satelit jak i kolejne 720 ma latać na wysokości 550km. Cóż... Obserwujemy póki krążą a potem czekamy na kolejne starty.
  • Odpowiedz
@Depee: jakby tak pomyśleć że do końca roku ma być (jeszcze albo wsumie) 6 startów to może okazać się że będzie start co miesiąc.

próbuję to sobie ułożyć w głowie, mam z tym problemy. Póki co obecny szyk jest widoczny kiedy dla kogo?

w dzień również lata nad polską tylko go nie widzimy? czy właśnie jego prędkość i kurs jest taki że lata nad nami tylko w nocy?
  • Odpowiedz
  • 0
@Mustafar69 @a2t1 Nie znam się na tym za bardzo. Dopiero się wciągnąłem w ten temat na poważnie. Ale starlinki okrążają ziemię w około 80-90minut. Za każdym razem w delikatnie innej linii. Wychodzi na to, że mamy szczęście gdyż trajektorię nad Polską obierają akurat w nocy. Gdy u nas jest dzień latają chyba bardziej nad afryką(?). Tak mi się wydaje na chłopski rozum. Ale mogę się mylić, jeżeli ktoś wie lepiej
  • Odpowiedz