Wpis z mikrobloga

#gownowpis #programowanie #webdev #biuro od ponad miesiąca pracowałem przy biurku na stojąco,

nie kupiłem profesjonalnego regulowanego biurka za 2k+ tylko nadstawkę na obecne biurko za 5x mniej, #polakicebulaki

nie miałem żadnych okresów przejściowych dla słabeuszy, od razu waliłem pełny zakres godzin, przez pierwszych kilka dni miałem z tego powodu zakwasy w pośladkach, ale potem było spoko,

na plus jest to że można (a nawet trzeba) się ruszać, przestępować z nogi na nogę, przejść się niedaleko jak się na coś czeka, w skrócie: więcej ruchu,

na minus jest to że nie mogłem się zmusić do jakiejkolwiek innej aktywności przy komputerze, wszystkie side-projekty które dawały mi sporo radości przestały mnie interesować, jak chciałem przeglądać internety to wybierałem telefon, ogółem zauważyłem że zmieniłem swoje zachowanie i zacząłem unikać komputera kiedy na prawdę nie musiałem z niego korzystać,

dziś wywaliłem nadstawkę, jednak z chęcią wrócę do pracy na stojąco, ale na pewno na czymś lepszym niż jakieś nieregulowane drewniane barachło :/
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@tlaziuk: @3denos:
https://www.straitstimes.com/world/are-standing-desks-good-for-you-maybe-not-researchers-say

korzystanie z stojącego biurka przez trzy godziny spala tylko dodatkowe 24 kalorie, co stanowi mniej więcej taką samą liczbę kalorii co w marchwi. W raporcie przytoczono również badanie opublikowane w zeszłym roku w American Journal of Epidemiology, w którym stwierdzono, że ludzie, którzy stoją i pracują, są dwukrotnie bardziej narażeni na choroby serca niż ci, którzy siedzą i pracują. Długotrwała postawa może również prowadzić do
  • Odpowiedz
To jak to w końcu jest?

@passage Praca na stojąco zdrowa nie jest. Podnoszone biurko przydatne jest po to, żeby od czasu do czasu zmienić pozycję i popracować na stojąco. W żadnym wypadku nie na stałe.
  • Odpowiedz