Wpis z mikrobloga

Mirki, pytanie o karty prepaid.
Wybieram się po raz drugi do Moskwy, gdzie przy okazji pierwszej wizyty kupiłem prepaida Beeline. Teraz przygotowuję się do drugiego wyjazdu i mam kilka pytań (jedno praktyczne, jedno teoretyczne - dlatego taguję również #informatyka).

1. Czy istnieje możliwość doładowania rosyjskiego prepaida za pomocą jakiejś legitnej strony internetowej? Niestety, przez stronę operatora nie przechodzi mi płatność kartą kredytową. Widziałem, że na internecie funkcjonują jakieś inne strony umożliwiające doładowanie wielu prepaidów z całego świata. Wolałbym jednak nie ryzykować wyczyszczenia swojej karty.

2. Zauważyłem, że nie działa mi udostępnianie internetu w telefonie. Dopiero teraz doczytałem, że jest to usługa dodatkowo płatna. Czyli operator jest w stanie wykryć, że połączenie nie pochodzi z telefonu a z urządzenia, któremu ten internet udostępnia. Jak myślicie, czy jest to oparte na prostym sprawdzeniu parametru TTL, czy może coś bardziej zaawansowanego? Spotkaliście się z takim czymś?

#rosja #podroze #informatyka
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@sked: Nie będę miał czasu jej doładować na lotnisku, muszę szybko przemieścić się za Moskwę a w tym czasie potrzebowałbym już internetu i kontaktu ze światem. Tragedii nie będzie (problemy pierwszego świata), ale zawsze można pokombinować.
  • Odpowiedz