Wpis z mikrobloga

Wejdź na keto mówili...

Celem podlinkowanego badania badania było zmierzenie zmian parametrów glukozy, lipidów i stanów zapalnych po przejściu z diety 'normalnej/zbilansowanej' na izokaloryczną dietę ketogeniczną.

W badaniu wzięło udział 17 mężczyzn (nadwaga/otyłość), którzy najpierw byli 4 tygodnie na 'normalnej diecie' zawierającej 15% białka, 50% węgli i 35% tłuszczów.

Po 4 tygodniach na normalnej diecie, weszli na dietę ketogeniczną, na której także byłi 4 tyg. Dieta keto składała się z 15% białka, 5% węgli i 80% tłuszczów.

Ketony na czczo, glicerol, wolne kwasy tłuszczowe, glukagon, adiponektyna, peptyd hamujący motorykę żołądka, cholesterol lipoproteinowy o całkowitej i niskiej gęstości oraz białko C-reaktywne były znacznie zwiększone na KD.

Do tego na diecie ketogenicznej zmniejszyła się insulina na czczo, peptydy C, triglicerydy.

Jednak teraz ta ciekawsza część:

Podczas diety ketogenicznej, powierzchnia glukozy pod krzywa była istotnie wyższa dla obu posiłków testowych, a pole insuliny pod krzywą było znacznie wyższe tylko dla diety zbilansowanej.

Analizy homeostazy glukozy sugerowały, że wrażliwość na insulinę podczas diety ketogenicznej była bardzo słaba na posiłek kontrolny zawierający węglowodany, ale zaraz poprawiała się spowrotem jak ludzie wrócili do posiłków diety keto.

Podsumowując, badanie to pokazuje, że przejście z dietety zbilansowanej na izokaloryczną dietę keto wiąże się ze zwiększonym cholesterolem LDL wosoczu, obniżonym poziomem triglicerydów, zwiększonym CRP w osoby, obniżonym FGF21...

Przejście też na keto ze zbilansowanej diety wiąże się ze zmniejszoną wrażliwością na insulinę na posiłek o normalnej zawartości węglowodanów, ale za to polepszoną wrażliwością na insulinę na posiłek ketogenny.

Co ważne, nawet drastyczne zmiany w składzie makroskładników odżywczych nie wpłynęły na kolejność czynników ryzyka choroby metabolicznej danej osoby.

W skrócie?: Keto to nie magia i jak kiedykolwiek ktoś ma zamiar wrócic do 'normalnego' jedzenia i idzie na keto, żeby poprawić swoją wrażliwość na insulinę przy posiłku węwlowodanowm - niech przemyśli to 2 razy


Michał Żywiecki

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/oby.22468?fbclid=IwAR3TOdbVdWv_c_JkuZHzpns8HgFsL_EmXyZEzAnoqCU0a6xxJfTldvGS6XY

#mirkokoksy #mikrokoksy #dodzo #keto #lchf #dieta
  • 15
  • Odpowiedz
@heheszkitroche: @Skogyr: Jedyne co tutaj jest zaskakujące, to CRP. Czym oni ich karmili, czystym olejem sojowym?

Poza tym, krótkie to badanie. Ledwie się poadaptowali. Może niektórzy nawet nie - mi zajęło ponad 6 tygodni. No i ważne, że była izokaloryczna - łaknienie nie miało wpływu na ilość spożywanego jedzenia.
  • Odpowiedz
@Skogyr: szanuje pana Michała bo często czytam jego artykuły i ich wartość merytoryczna jest ogromna ale wyciąganie wniosków z badania przeprowadzonego na 17 osobach jest moim zdaniem mocno średnie
  • Odpowiedz
@Skogyr: jak dla mnie niczego nie potwierdza, jest to zbyt mała liczba osób żeby cokolwiek z niego wyciągać, ale spoko rozumiem że dla Ciebie może
  • Odpowiedz
  • 0
@Skogyr przeciez to znany fakt ze na keto / LCHF mozna nawet sobie zrobic niezla insulinoopornosc.
A @NooB1980 dalej wypisuje herezje o leczeniu C2 low carbem
  • Odpowiedz
jak dla mnie niczego nie potwierdza, jest to zbyt mała liczba osób żeby cokolwiek z niego wyciągać, ale spoko rozumiem że dla Ciebie może


@Mzil: Wiesz dlaczwgo badania #bolszewickacenzura trwaja tylko 4 tyg? Tylko wtedy moga ",rywalizowac" z #dodzo. W dluzszej perspektywie czasu dostaja tak w piz... (wyniki), ze tytuly prof. dr. moga spalic sobie w piecu bomby kalorymetrycznej. xD

Tu moje wyniki badan po 9 atach #dodzo #keto :)
NooB1980 - > jak dla mnie niczego nie potwierdza, jest to zbyt mała liczba osób żeby ...

źródło: comment_xc0aoSrlgelwaRKd6n0Vc7T6cxKXwsDu.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 0
@NooB1980 ale przytaczas fakty nie zwiazane z IO. Ja pisze naprawianiu wrazliwosci na insuline dieta o niskiej zawartosci wegli/keto.
  • Odpowiedz
@NooB1980: sprawy zdrowotne to sprawa indywidualna, czego ja nie brałem, po winie, trenie, masterze, hdl miałem najgorszy w historii całe 40ng przy ldl 70-80, i całkowitym 99, a to wszystko na 1 jajku, 6g o3 i 10g oliwy dziennie. Kolega na 10mg wina po miesiącu ma hdl 1. Natomiast badania pokazało co innego, potwierdziło, że hf wywołuje insulinoopornosc. Zrób sobie ulancu krzywa insulinową glukozowa to będziez miał kosmiczne gówniane wyniki. Tego
  • Odpowiedz
@bst: @Skogyr:

Mało kto też mówi i tym, że gospodarka elektrolitowa i glikemiczna musi przejść adaptację, gdy przeskakujemy z keto na dietę węglowodanową. Widziałem pełno cyrków u ludzi, którzy w adaptacji do keto mieli jazdy, ale jeszcze większe się zdarzały cyrki przy wychodzeniu z keto i zbyt szybkim dołożeniu Ww - ludzie nie mogli się pozbierać MIESIĄCE i wrócić do normalności. Takie skakanie z kwiatka na kwiatek to już największe
  • Odpowiedz