Wpis z mikrobloga

#naukaprogramowania #programista1500pln

Pany, potrzebuję jednej pierdoły, której nawet nie wiem jak znaleźć. Nie jestem programistą, tylko mechanikiem i programowanie służy mi raczej do automatyzacji roboty. Bardzo możliwe, że odpowiedź jest prosta jak #!$%@?, tylko nie potrafię tego nazwać. Potrzebuję jakichś słownikowych haseł, może jakichś tytułów książek, czegokolwiek.

Powiedzmy, że na kompie mam kilka programów, które chciałbym sobie wykorzystać do dość prostych rzeczy, np. kreślić jakieś tam okręgi w AutoCADzie, albo przeprowadzić jakąś analizę w Ansysie. No i spoko, tylko chciałbym tym programom podawać dane przez Internet, np. z poziomu przeglądarki (tak byłoby w ogóle najlepiej) i dostać jakieś dane (np. gotowe pliki dwg, albo 3ds). Fajnie by było, gdybym nie musiał do tego używać swojego komputera, tylko mógłbym sobie skonfigurować te programy na jakimś serwerze czy coś - z tym że jak szukałem hostingu, to najczęściej dotyczyło to samych stron WWW.

W Internecie jest od z a j e b a n i a materiałów nt. robienia jakiegoś wizualnego gówna, albo formatowania tabelek na stronach internetowych, ale nie mogę znaleźć (albo nazwać) żadnego sposobu na sterowanie programami desktopowymi przez neta.
  • 7
@KKK1337: @Felonious_Gru: Zdalny pulpit tego nie rozwiązuje, chodzi mi o coś takiego, co działa jak większość internetowych generatorów czegokolwiek. No i powiedzmy, że chcę wykonać jakąś analizę w Ansysie na laptopie za czterysta złotych - i chciałbym po prostu przez stronę internetową zadać mu parametry i dostać w odpowiedzi jakiś plik do pobrania.
@wytrzzeszcz: Linux odpada, bo Ansys i ACAD chodzą tylko pod Windowsem. No i Powershella jakoś tam ogarniam, jestem w stanie uruchamiać przezeń programy i zadawać im jakieś parametry. Ale nie wiem w jaki sposób wykonać to przez przeglądarkę.

Albo jakkolwiek inaczej przez Internet.

W odpowiedzi mogę dostać nawet goły tekst i grafiki, #!$%@? pdfa z tego to betka.