Wpis z mikrobloga

Jak wszyscy wiedzą, StackOverflow to miejsce, które stało się bardzo nieprzyjazne dla początkujących. W polskiej części bieda. 4programmers to same ramole. Na Wykopie nie ma niestety jeszcze grup. W związku z tym postanowiłem uzupełnić sieć o grupy dla początkujących programistów, adminów Unix/Linux i programistów Java (na początek) na początek. Supportem początkujących programistów zajmuję się od studiów i chyba nigdy nie było tak trudno znaleźć miejsce, gdzie można zadać normalnie pytanie bez hejtu. Więcej wyjaśnień znajdziecie tutaj: https://polishwords.com.pl/blog/2019/grupy-dla-adminow-i-programistow-na-facebooku-wolne-od-hejterow/

Podaję adresy grup:

Programowanie - grupa wsparcia https://www.facebook.com/groups/308130669877384/?ref=group_browse
Unix i Linux Admin - grupa wsparcia https://www.facebook.com/groups/339699516665432/?ref=group_browse
Java - grupa wsparcia https://www.facebook.com/groups/2333017896719854/?ref=group_browse

Zasady na grupach:

Kultura – do każdego odnosić się z kulturą, obojętnie czy jest początkujący, czy zaawansowany. Za chamskie zachowanie jest ban.

Promowanie – możesz promować wszystko co jest związane z tematyką grupy pośrednio lub bezpośrednio. Meetingi, wydarzenia, szkolenia, wpisy na blogu, cokolwiek uznasz za stosowne. O ile jest powiązane jakoś z tematyką grupy.

Wspieranie – wspieranie polega na udzielaniu pomocy. Odsyłanie do Google nie jest pomocne, ani uprzejme. Tak samo krytykowanie pytających. Każdy kiedyś zaczynał. Za naruszanie tej zasady możesz dostać bana.

Dodaję ankietę, żeby każdy mógł wyrazić co chce, bo polecą hejty i złośliwości na 100%. Więc sobie to ułatwmy ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#unix #linux #programowanie #programista #programista15k #ebookiprogramistyczne #java

Co uważasz o tej inicjatywie?

• Ten pomysł jest żenujący i głupi 11.4% (74)
  • Nikt nie dołączy do tych grup, są już inne, lepsze 27.2% (177)
  • Te zasady są głupie i żenujące 2.5% (16)
  • Pewnie chcesz spamować 1.8% (12)
  • Randomowy hejt 8.2% (53)
  • Sprzedam Opla 25.1% (163)
  • To dobry pomysł 23.8% (155)

Oddanych głosów: 650

• 34
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@wytrzzeszcz: Małe sprostowanie do twojego artykułu i tu też się pojawiła błędna informacja parę razy. Facebook wprowadził opcję wyszukiwania postów w grupie. Era ctrl+f minęła (σ ͜ʖσ)

@tomaszs Nie zmienia to faktu, że grupy studenckie, programistyczne itd. oparte na facebooku to raczej słaby pomysł ( ͡° ͜ʖ ͡°) Na grupie roku mam taki p--------k, że głowa mała.
VDrakkainen - @wytrzzeszcz: Małe sprostowanie do twojego artykułu i tu też się pojawi...

źródło: comment_lW9XJiQHAT4eSAcFSt5he4guOjbBb1q3.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@tomaszs: Fajna inicjatywa, która pomoże ludziom którzy faktycznie są zainteresowani i chcą się wgłębić zamiast ciagle dostawać odpowiedzi typu "jeśli X to nie nadajesz się do programowania", "kolejny po bootcampie miesięcznym co już chce 15k" i wiele innych tego typu które skutecznie demotywuja do nauki. Rozumiem że jest pełno osób które wyhaczyly dobra szanse na zarobek i myślą że już są programistami po krotkim czasie nauki, ale są też ludzie
  • Odpowiedz
@tomaszs:
Myślę, że te zasady będą:
- przyciągać tych bardziej leniwych, mniej samodzielnych i mniej inteligentnych początkujących
- odpychać wartościowych użytkowników

Co w sytuacji, gdy ktoś co chwilę będzie miał
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 10
@tomaszs: grupy FB w ogóle się nie nadają do tego. W sumie one się nie nadają do niczego poza wrzuceniem treści która jest istotna tu i teraz.

Nie da się szukać, tagi nie działają bardziej niż na wykopie (mimo że słowa poprzedzone # oznacza to nie wiem po co), posty giną, ciężko wrócić do starych treści i tak dalej. I to w ogóle nie działa dla grup większych niż parę
  • Odpowiedz
@tomaszs: większość pytań to niestety "przeczytałem 10 stron książki, więc zapytam o to co będzie w kolejnej dziesiątce". Co do wykopu, 4programmers a już na pewno stackOverflow: nie spotkałem się nigdy z jakimś negatywnym hejtem odnośnie pytających. W większości przypadków po prostu nikt nie odpisuje
  • Odpowiedz
Jak wszyscy wiedzą, StackOverflow to miejsce, które stało się bardzo nieprzyjazne dla początkujących

@tomaszs: Bzdura. StackOverflow akurat jest ogromną pomocą dla świeżaków.
Grupy na FB są nikomu nie potrzebne...
Verbatino - > Jak wszyscy wiedzą, StackOverflow to miejsce, które stało się bardzo ni...
  • Odpowiedz
@tomaszs: k---a jaki poważny programista będzie siedział na grupach na facebooku? K---a to się nadaje do gadania o hobby w stylu wędkarstwo, a nie jakies wrzucanie kodu, plusowanie odpowiedzi.

Przecież to jest k---a kpina xDD
  • Odpowiedz