Wpis z mikrobloga

Na fali utrzymującej się popularności Gry o tron, wreszcie postanowiłem zacząć lekturę... (serialu nigdy nie oglądałem). Muszę przyznać, że po kilku pierwszych rozdziałach czuję się mocno rozczarowany... od samego początku niewiele wiadomo, a autor nic nie wyjaśnia. Ilość pojawiających się bohaterów nie pozwala na zrozumienie czegokolwiek. Stężenie tajemnych i nieznanych słów, które miałyby wprowadzić w klimat fantasy jest momentami absurdalne, co wprowadza mnie w konsternację... czy ten R.R. Martin to rzeczywiście dobry pisarz, czy grafoman? Pytam bez cienia złośliwości, bo że ktoś jest sławny, to nie znaczy, że dobry. Próbując czytać Sapkowskiego miałem podobne odczucia... czy dalej coś się zmieni, czy dalej będą gadać o niesamowicie potężnym mieczu i używać tajemnych słów, a ja będę musiał się domyślać, o co chodzi? Może to moja wina, bo nie czytam zbyt dużo fantasy?
#literatura #ksiazki
Pobierz a.....a - Na fali utrzymującej się popularności Gry o tron, wreszcie postanowiłem zac...
źródło: comment_isyrMexayvTNNWDRpi21SheN54He0D6C.jpg
  • 18
@PanPapryk: Czytałem całą sagę bez pomocy już 5 razy i ciągle mi mało. Takich stron się wystrzegam bo czytając Ogrody Księżyca chciałem sprawdzić jedną rzecz na ich wiki i trafiłem na giga spojler co do śmierci jednej postaci kilka tomów później. Za łatwo o spojler, za łatwo o teorię które tylko pogubią "nowicjusza". Lepiej by czytał samodzielnie bo dodatkowy mętlik w głowie oraz natłok informacji mu nie pomoże jeśli już teraz
książki świetne, ale nigdy nie będą dokończone

@Piottix: Mysle, ze beda. GRRM pewnie na dzien dzisiejszy ma kilka tysiecy stron rekopisu wraz z zakonczeniem. Tylko on ciagle dopieszcza jakies watki, jedne wklada inne usuwa nie mogac sie zdecydowac co do szczegolow. Jak nawet odwinie kite to ktos i tak to ladnie pozbiera do kupy i wyda.
od samego początku niewiele wiadomo, a autor nic nie wyjaśnia. Ilość pojawiających się bohaterów nie pozwala na zrozumienie czegokolwiek. Stężenie tajemnych i nieznanych słów, które miałyby wprowadzić w klimat fantasy jest momentami absurdalne, co wprowadza mnie w konsternację

@antek_akrobata: Nic takiego nie pamiętam, a na pewno nie z 1 książki.

@antek_akrobata: jezu, serio gubisz sie w prostym fantasy? Nie wierze, pewnie jestes troche uprzedzony .. wiec nie zniechecaj sie, sprobuj czytac z zaciekawiemiem wlasnie w stylu "ale kto to jest?" "ale o co chodzi?". Seria Piesni Lodu i Ognia jest naprawde dobrym kawalkiem fantasy ze zgrabna fabula, nawet jesli nie jest to literatura wyzszych lotow. ;) powodzenia!