Wpis z mikrobloga

Kuzyn z #olsztyn chciał otrzymać zezwolenie na broń do celów ochrony osobistej.
Dostał odmowę bo co prawda występuje
a) realne
b) rzeczywiste
zagrożenie dla życia lub zdrowia, ale nie występuje stale, tylko 3 razy w roku, (jak są okresy prezentowo-zakupowe). :DDD

W związku z tym pytanie dla miejscowych -- macie tam jakiś fajny prokliencki klub sportowy? ( ͡º ͜ʖ͡º)

#bron #strzelectwo
  • 19
@Polinik: jeśli występuje to realne i ponadprzeciętne zagrożenie życia, zdrowia lub mienia, każdego roku to może warto się odwołać, ponieważ jest cykliczne czyli jednak stałe w dłuższej perspektywie czasowej.

Broń sportowa służy celom sportowym i rejestracja jej aby jej użyć może nie być dobrym pomysłem, ale to jego wybór.

Jeśli jednak tak uznało WPA to może wystarczy ręczny miotacz gazu, paralizator, pałka, lub broń na kule gumowe typu 4TE, ew alarm
@Vein: Ja nie muszę, ja już należę do najlepszego klubu sportowo-kolekcjonerskiego w tym kraju. ;)
Po prostu się zastanawiam, czy jest coś podobnego w Olsztynie, czy same betonowe kluby, gdzie najpierw przez 10 lat trzeba będzie oś zamiatać zanim pozwolą wziąć broń do ręki. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Polinik: no nie ma, szkolenie i strzelanie przecież można przeprowadzić w ramach zwykłego strzelania. Ale faktycznie może coś jest w Olsztynie, chociaż jak tam strzelnica jest jakaś absurdalnie droga (1.8zł za .22lr :D śmiech na sali)
@#!$%@?: przecież możesz kupić i legalnie nosić czarnoprochowca, albo zrobić pozwolenie sportowe i też legalnie nosić broń...
@FlameRunner: Zdaje się, że np. właściciele kantorów dostają pozwolenie na takiej podstawie.

Jak się kolega obawia, że go napadną jak będzie wychodził z firmy to niech sobie zamówi asystę przy zamknięciu czy od razu konwój gotówki w firmie ochroniarskiej. Koszty nie są duże, a jednak nie trzeba będzie się męczyć kilka lat w sądzie jak po użyciu broni.