Wpis z mikrobloga

konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
Generale Ping Pong...

Być wykopkiem, pojechać do Łodzi i nie zobaczyć Bałuty to chyba coś nie tak, prawda? Jest jakaś trasa wycieczkowa po tej obdrapanej dzielnicy? W sensie nie turystyczne zagony, tylko miejsca "z klimatem", najgorsze dziury, murale i kibolskie zaloty na ścianach dwóch zwaśnionych drużyn ( ͡ ͜ʖ ͡)
#lodz #baluty #podroze #podrozujzwykopem
  • 22
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kapuczina_corki_somsiada: najlepszy jest rejon Lipowa, 1 Maja, Pogonowskiego, Zeromskiego, Gdanska, Wolczanska, Legionow (tu bym szczegolnie sie skupil!)
Tyle patoli nie spotkasz nigdzie indziej. Tam nawet smierdzi zulem jak przejezdzasz na rowerze wsrod obdrapanych kamienic, ktore nic sie nie zmienily od 70 lat. A nie przepraszam zmienily sie - niektore sie tylko zawalily
  • Odpowiedz
@kapuczina_corki_somsiada: tereny getta są klimatyczne, berka joselewicza itd ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Polecam też ciekawostki dalej na północny wschód, np. masz cukiernię z adresem Krawiecka 20 (przy okazji - niezłe pączki), przy czym ulica Krawiecka jest gdzie indziej, przy rzeczonej cukierni ostał się jej tylko kawałek bo została przecięta socrealistycznymi blokami. W tamtych okolicach często przeplata się przedwojenny układ ulic, bloków i innych elementów architektury (kapliczka
  • Odpowiedz
@Sepzpietryny: nie mogę z tej Twojej propagandy piękna xD Pałac Poznańskiego i Bałuty. Chyba tylko na planie miasta...

@kapuczina_corki_somsiada: jak chcesz zobaczyć true Bałuty to zrób sobie spacer:
- Limanowskiego od Sierakowskiego w kierunku Bałuckiego Rynku i zajrzyj w boczne uliczki typu Piwna, Rybna
- Wojska Polskiego od Placu Koscielnego do Marynarskiej
- Organizacji
  • Odpowiedz
@ksaler: Bałuty i nie jest to jedyny pałac w tej części miasta, pokazałem akurat go bo jest najbardziej znany. Możesz sobie głupio kpić a prawda jest taka jaka jest. A każde miasto ma swoje ładniejsze i brzydsze strony, szkoda tylko że w Łodzi opowiada się głuwnie o tych brzydszych choć jak mało które miasto ma tyle ładnego
  • Odpowiedz
@Sepzpietryny: tak Poznański to Bałuty ale tylko administracyjnie, nie znam jednak żadnego łodzianina (może oprocz Ciebie), który na hasło Bałuty wymienia Pałac Poznańskiego :)

Ja wiem, że Łódź się zmienia, ale jak ktoś chce zobaczyć prawdziwe Bałuty, które kojarzą mu się z Internetu to sorry, ale nie zakłamujmy rzeczywistości. Miejscówki które wymieniłem wciąż wyglądają jak po wojnie plus totalny syf. Wiem, ze w innych miastach są też gorsze dzielnice, np.
  • Odpowiedz
@ksaler: Trochę się zaplątałeś bo wymieniając najgorsze miejsca wg Ciebie nie wymieniłeś ani jednego na Bałutach a tak naprawdę to głównie Radogoszcz. Poza tym mnóstwo zieleni a mówiąc o Pałacu Poznańskiego masz rację że to w zasadzie centrum
  • Odpowiedz
@Sepzpietryny: aaa czyli skoro najwięcej ludzi mieszka na Radogoszczu to powinienem wymieniać ulice tylko z tego osiedla bo inaczej to nie wymieniam ukic z Bałut? Panie, daj Pan spokój, ja wiem,że Ty zawsze przekrecasz dyskusję byle wyszło na Twoje, ale przecież yo ci teraz robisz to nawet śmieszne nie jest. To do jakiej dzielnicy należą ulice, które wymieniłem?

Ps. Najwięcej mieszkańców na Balutach ma osiedle Teofilów-Woelkopolska a nie Radgoszcz, więc
  • Odpowiedz