Standardowy przypadek. Ktoś pracuje na UoP, ale dostaje podwyżkę i przechodzi na B2B.
Zakłada działalność. Musi podać adres. Obecnie nie jest już wymagane miejsce wykonywania działalności, ale wymagany jest adres do doręczeń. Podaje adres gdzie mieszka.
Jaki tego efekt? Wiesz gdzie dokładnie mieszka 90% programistów (poza juniorami zarabiającymi poniżej 5k i poza tymi co dalej mają UoP).
Tak, wiem, można założyć sobie skrzynkę pocztową. Ale czy ktoś to robi? Wpisałem kilkunastu programistów, których akurat znam adres i każdy z nich miał podany adres gdzie rzeczywiście mieszka.
Jakie dane są uważane za newralgiczne? Każdy rodzaj informacji może okazać się cenny w określonych sytuacjach. Istnieje jednak grupa danych, których nigdy nie powinniśmy udostępniać publicznie (np. dzielić się nimi na portalach społecznościowych). Chodzi przede wszystkim o adres zamieszkania, numer telefonu, adresy e-mail, loginy czy informacje związane z dokumentami tożsamości, np.
@plan_9: nic się samo nie robi. Wpisałeś we wniosku, to się wrzucił. Efekt jest taki sam - mój adres zamieszkania jest dostępny publicznie w internecie. Pewnie część z programistów pewnie nawet o tym nie wie (po prostu przeszli z UoP na B2B i wszystko załatwiła im księgowa).
Jak podam swój adres na Wykopie, to też powiem, że sam się wrzucił, bo go wpisałem w
@mk321: właśnie ostatnio rozkminialem, czy te wszystkie serwisy typu panoramafirm i dziesiątki różnych klonów gdzie upubliczniane są dane osobowe zaciągnięte z ceidg, w przypadku działaności gospodarczej jest to w końcu imię i nazwisko, adres zamieszkania często jak zauważyłeś. Czy te serwisy nie powinny beknąć za nielegalne przetwarzanie d. osobowych bez żadnych zgód? Niby rodo nie dotyczy rzedsiebiorcow, ale DG to jednocześnie firma i osoba prywatna.
@uhu8: na to samo wychodzi co skrytka pocztowa (tylko że droższe, ale mamy powiadomienia). Tylko ile z twoich znajomych z tego korzysta? Reszta ma podany publiczne adres gdzie mieszka.
Standardowy przypadek. Ktoś pracuje na UoP, ale dostaje podwyżkę i przechodzi na B2B.
Zakłada działalność. Musi podać adres. Obecnie nie jest już wymagane miejsce wykonywania działalności, ale wymagany jest adres do doręczeń. Podaje adres gdzie mieszka.
Jaki tego efekt? Wiesz gdzie dokładnie mieszka 90% programistów (poza juniorami zarabiającymi poniżej 5k i poza tymi co dalej mają UoP).
Nie wydaje wam to się dziwne?
https://plblog.kaspersky.com/w-internecie-mniej-moze-znaczyc-lepiej/3893/
@mk321: Nie wrzucam tylko sam się wrzuca i nie mam na wpływu. Jak ktoś ma paranoję to niech nie zakłada działalności w mieszkaniu, a najlepiej nich w ogóle nie wychodzi z domu bo jeszcze go ktoś zadźga nożem https://www.google.pl/amp/wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,24644247,dwa-zabojstwa-w-warszawie-policja-do-rana-zabezpieczalismy.amp
@plan_9: nic się samo nie robi. Wpisałeś we wniosku, to się wrzucił. Efekt jest taki sam - mój adres zamieszkania jest dostępny publicznie w internecie. Pewnie część z programistów pewnie nawet o tym nie wie (po prostu przeszli z UoP na B2B i wszystko załatwiła im księgowa).
Jak podam swój adres na Wykopie, to też powiem, że sam się wrzucił, bo go wpisałem w
@mk321: Wpisałem bo jest wymagany w celu założenia działalności gospodarczej a dane na temat działalności gospodarczych muszą być udostępniane.
Komentarz usunięty przez autora
Komentarz usunięty przez autora
Edit, o nawet kogoś ukarali,
@mk321: zawsze może za 50-80zł/mc wynająć wirtualne biuro z obsługą korespondencji