Wpis z mikrobloga

@NaczelnyWoody: mniej więcej stamtąd skąd bierze się wiara w to że pracodawca może płacić więcej niż ustawowa minimalna, w końcu po co płacić więcej skoro nie trzeba, prawda? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@NaczelnyWoody:

wiara turbokapitalistów w to, że jakby obniżyć koszta zatrudnienia pracownika, podatki to polski janusz biznesu podzieliłby się

Mylisz się. Turbolapitaliści, Turbokuce, kuce, korwinowcy nie uważają że jak wprowadzą niższe podatki to zaczną dostawać więcej hajsu od Janusza Prezesa, tylko wierzą że jak będą niższe podatki to pokonają zbrodniczy komunistyczny system który ciemięży biedny polski naród. Dla nich obniżenie podatku jest celem samo w sobie, mają w dupie skutki jakie
  • Odpowiedz
@NaczelnyWoody: A wiesz może czemu w Polsce jest taka mała konkurencja wśród małych firm? Może ma to właśnie związek z tym, że otworzenie firmy w tym kraju to patologia, a czym dalej idziesz tym więcej Ci rzucają kłód pod nogi...

Poza tym omijasz istotę problemu. Nie da się całkowicie pozbyć się Januszy, oni są, byli i będą. Można co najwyżej ograniczyć opłacalność bycia Januszem... Bo obecnie Janusz, który zna już
  • Odpowiedz
Skąd się bierze wiara turbokapitalistów w to, że jakby obniżyć koszta zatrudnienia pracownika, podatki to polski janusz biznesu podzieliłby się owocami mniejszych kosztów zatrudnienia z pracownikiem zwiększając mu wynagrodzenie? xD

@NaczelnyWoody:
1. likwidacja podatków dochodowych i barier gospodarczych
2. państwo nie inwigiluje w dochody i zmniejsza ingerencję w rynek, w efekcie stajemy się europejskim rajem podatkowym
3. zwala się do nas milion firm
  • Odpowiedz
jak wejdziesz na rynek pracy i zobaczysz jak firmy sie teraz zabijaja o wykfalifikowanych pracownikow to zrozumiesz ;)

@Lorne: Wykwalifikowani pracownicy to jedno a robole których jest większość to drugie xD
  • Odpowiedz
@JakTamCoTam: bo wchodzacy na rynek nie uczestnicza w zmowie cenowej (ktora swoja droga nie wiem gdzie wystepuje - podaj jakis przyklad prosze) i zaoferuje nizsze ceny zarobic.
  • Odpowiedz
@NaczelnyWoody: kiedy zrozumiecie, że wysokość zarobków nie zależy ani trochę od dobrej woli pracodawcy?
ja wiem, że ty jako właściciel przedsiębiorstwa byś z---------ł charytatywnie dla dobra klientów i pracowników, ale wyobraź sobie, że pracodawca tak samo jak pracownik chce zarobić jak najwięcej i dać od siebie jak najmniej

Ja myślę, że takie opinie wyrażają sami pracodawcy i skrajnie naiwni ludzie, jakieś korwinowe kuce, które myślą, że dobry pracodawca zapłaci pracownikowi
  • Odpowiedz
że jakby obniżyć koszta zatrudnienia pracownika

@NaczelnyWoody: jakby obniżyć koszty (nie koszta) zatrudnienia pracownika to zwiększyła by się ilość etatów do zapełnienia co podniosło by wartość pracowników na rynku pracy
  • Odpowiedz
  • 0
@Lorne oho, widzę gimba turbo kapitalise albo kuca Pana Janusza, pick one. samemu się chociaż utrzymujesz i pracujesz?

@miljondolcow Dlaczego? W mojej wypowiedzi najbardziej chodziło mi o to, że pracodawcy obecnie zatrudniający na czarno często dają takie same stawki jak inni na rynku pracy w tej samej branży i umożliwienie im tego prawnie doprowadziło by do katastrofy i zwiększenia takiej tendencji, korzystają po prostu z tego że pracownik nie ma
  • Odpowiedz
  • 3
@NaczelnyWoody Z przekonania, że janusz biznesu jest zachłanny na kasę i nie musząc wydawać tyle na pracownika, zainwestuje w swój janusz-polex, żeby zarabiać jeszcze więcej, czym stworzy nowe miejsca pracy, pobudzajac rynek pracy i powodując wzrost płac, bo będzie musiał zapłacić, żeby zatrudnić.
  • Odpowiedz