Wpis z mikrobloga

Coś mnie ostatnio wzięło i chce wrócić do akwarium. A że lubię dłubać w elektronice to zrobiłem sobie taki sterownik. Ot chwale się :)

W skrócie:

- Wejście na termometr DS18B20 do słupa wody
- DS18B20 na płytce (monitoring temperatury samej elektroniki bo będzie zamknięta w obudowie na szynie DIN)
- 3 x przekaźnik (CO2, grzałka, napowietrzanie)
- monitoring zasilania (czujnik)
- Wyjścia na belki led (RGB i 3 x zwykła) sterowane PWM
- buzer który ma alarmować o nieprawidłowościach
- wyjście na wyświetlacz NEXTION (rx, tx)

Wszystko na ESP8266-12E podłączonej do sieci WiFi a dalej MQTT i Node-Red.

Na razie w fazie testów, ale zanosi się że wszystko jest git ()

#akwarium #chwalesie #elektronikadiy
malox - Coś mnie ostatnio wzięło i chce wrócić do akwarium. A że lubię dłubać w elekt...

źródło: comment_qsJznxZwLttI2QHVtg8QR9vJOvdQRpt3.jpg

Pobierz
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@malox: Ooooo paaanie cudna robota!, polecam hass.io + moduł esphome; przesiadłem się ostatnie z domoticza jako kontroler smart home i nie żałuję!
  • Odpowiedz
Wszystko na ESP8266-12E podłączonej do sieci WiFi a dalej MQTT i Node-Red

@malox: a się odpalić CS-a na tym akwarium? ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)
  • Odpowiedz
@malox: Jak odpowiadać na wstawki o elektronice na wykopie? Najpierw zdjęcie pana z elektrody pytającego o to czy dumny ze swojego projektu jesteś, a potem komentarz EH PANOWIE.
  • Odpowiedz
via Android
  • 1
@levvvy Muszę wypróbować. Domoticz jakoś nigdy nie przypadł mi do gustu dlatego dłubie w node-Red, ale przyda się też jakaś alternatywa
  • Odpowiedz
via Android
  • 1
@cochese o rany długo by pisać. Ta wersja "w końcu" działa :)

Najważniejsze to nie dawać płytek do produkcji jak się milion razy nie sprawdzi czy wszystkie obwody są poprawnie zaprojektowane (miałem 3 podejścia).

A no i nie wrzucać do projektu elementów których nie masz czym wlutować jak poprzedni konwerter usb-uart na złączu qfn. Myślałem że p-------e cały projekt na śmietnik przez to dziadostwo.
  • Odpowiedz