8/50 pieczone udka, pieczone ziemniaczki i surówka z białej kapusty - polski klasyk
Nawet nie jestem pewna, czy trzeba komuś tłumaczyć, jak to zrobić, pewnie każdy z nas ma taki obiad co jakiś czas.
LISTA ZAKUPÓW (na jednorazowy obiad dla dwóch osób)
- dwie ćwiartki z kurczaka - kilka ziemniaków - mała biała kapusta - 3 marchewki - świeży koperek i natka pietruszki - majonez - olej - świeży czosnek - przyprawy: sól, majeranek, słodka papryka, ostra papryka, czosnek (opcjonalnie zamiast świeżego)
JAK ZROBIĆ
- Marynujemy w takim oto miksie: kilka sprasowanych ząbków czosnku, duuużo majeranku, łyżeczka soli i łyżeczka ostrej papryki - Jeżeli mamy czas, to zostawiamy kurczaka w takiej marynacie na kilka godzin - Ziemniaczki: kroimy w kostkę i gotujemy tylko chwilę, żeby trochę zmiękły - Potem ziemniaki wykładamy na jakieś naczynie żaroodoporne wyłożone papierem do pieczenia - Przyprawiamy solą, czosnkiem i słodką papryką, dodajemy olej (lub masło) i mieszamy, żeby kawałki pokryły się przyprawami - Wstawiamy kurczaka do piekarnika na 200 stopni pod przykryciem - Kurczaka pieczemy jakieś 40 minut pod przykryciem, a potem 25 minut bez przykrycia, z włączonym termoobiegiem - Kiedy kurczak jest już jakieś 20 minut w piekarniku, możemy włożyć naczynie z ziemniakami - Jeżeli wam się nie mieści na jednej płaszczyźnie, to możecie np, zrobić podwyższenie z pomocą kratki z mikrofalówki i na tym położyć ziemniaki - nie dajemy kurczaka i ziemniaków w jednym naczyniu, bo zrobi się zupa zamiast chrupkich ziemniaków - pieczemy tak długo aż poziom zarumienienia będzie zadowalający
SURÓWKA
- pół białej kapusty trzemy na paski - 3 marchewki ścieramy na tarce na grubych oczkach - dodajemy tyle koperku i natki ile chcemy - mieszamy to wszystko z czubatą łyżką majonezu i solimy
Nawet nie jestem pewna, czy trzeba komuś tłumaczyć, jak to zrobić, pewnie każdy z nas ma taki obiad co jakiś czas.
LISTA ZAKUPÓW (na jednorazowy obiad dla dwóch osób)
- dwie ćwiartki z kurczaka
- kilka ziemniaków
- mała biała kapusta
- 3 marchewki
- świeży koperek i natka pietruszki
- majonez
- olej
- świeży czosnek
- przyprawy: sól, majeranek, słodka papryka, ostra papryka, czosnek (opcjonalnie zamiast świeżego)
JAK ZROBIĆ
- Marynujemy w takim oto miksie: kilka sprasowanych ząbków czosnku, duuużo majeranku, łyżeczka soli i łyżeczka ostrej papryki
- Jeżeli mamy czas, to zostawiamy kurczaka w takiej marynacie na kilka godzin
- Ziemniaczki: kroimy w kostkę i gotujemy tylko chwilę, żeby trochę zmiękły
- Potem ziemniaki wykładamy na jakieś naczynie żaroodoporne wyłożone papierem do pieczenia
- Przyprawiamy solą, czosnkiem i słodką papryką, dodajemy olej (lub masło) i mieszamy, żeby kawałki pokryły się przyprawami
- Wstawiamy kurczaka do piekarnika na 200 stopni pod przykryciem
- Kurczaka pieczemy jakieś 40 minut pod przykryciem, a potem 25 minut bez przykrycia, z włączonym termoobiegiem
- Kiedy kurczak jest już jakieś 20 minut w piekarniku, możemy włożyć naczynie z ziemniakami
- Jeżeli wam się nie mieści na jednej płaszczyźnie, to możecie np, zrobić podwyższenie z pomocą kratki z mikrofalówki i na tym położyć ziemniaki
- nie dajemy kurczaka i ziemniaków w jednym naczyniu, bo zrobi się zupa zamiast chrupkich ziemniaków
- pieczemy tak długo aż poziom zarumienienia będzie zadowalający
SURÓWKA
- pół białej kapusty trzemy na paski
- 3 marchewki ścieramy na tarce na grubych oczkach
- dodajemy tyle koperku i natki ile chcemy
- mieszamy to wszystko z czubatą łyżką majonezu i solimy
Proszę bardzo, mamy obiad.
#50obiadowchallenge #gotujzwykopem #obiad #jedzenie
źródło: comment_GqSrKvexNfEZJCZcgaNsvYtz8wNOGSyq.jpg
Pobierz