polityce, mając na uwadze specyficzne problemy czarnej społeczności takie pokazanie że oni też mogą odnieść sukces jest korzystne, ułatwienia dla nich nie dyskryminują białych amerykanów bo ci i tak mają lżej na tej płaszczyźnie.
@amazing-detective-slash-genius: a to nie mozna wprowadzic kryterium dochodowego skoro czarni maja gorzej bo sie wychowuja w gettach? i nie istnieja biali ktorzy mieszkaja w gettach?
@OdcienSzarosci: że jak ktoś dostanie bonus, to wcale niekoniecznie jest głupkiem @Formbi: racja, niekoniecznie. ta wiedza nic nie zmienia. twoj wuj to jak mniemam bialy mezczyzna zyjacy w polsce, a nie czarnuch w usa generujacy wraz ze swoimi kolegami 80 proc. przestepczosci, mimo iz czarnych jest 20 proc.
jest duzo czarnych mezczyzn, ktorzy ewidentnie odbiegaja od swoich pobratyncow, inteligentni, zyjacy w zgodzie ze spoleczenstwem, a nie biegajacy z
@OdcienSzarosci sam sobie odpowiedziałeś kolego. Przestępczość bierze się z biedy i braku edukacji, trzeba być naprawdę ignorantem żeby myśleć, że to z powodu koloru skóry. Żeby przerwać błędne koło trzeba jakoś działać. Jeden taki czarnoskóry z getta, który dzięki dodatkowym punktom dostanie się na studia (nawet jeśli trochę odstaje), skończy je i dostanie jakąś w miarę dobrze płatną pracę, założy rodzinę, potem jego dzieci będą miały już dużo łatwiejszy start. Warto
@amazing-detective-slash-genius: mówisz że dekady niewolnictwa i dyskryminacji, lata preferencyjnego traktowania białych, spowodowało powstanie dzielnic biedoty zdominowanej przez czarnych, z niedofinansowanymi szkołami które nie przygotowują dzieci do życia, a rodzice klepią biedę przez co dorabiasz sobie w gangu?
go, skoro wiekszosc to przestepcy gwalcaca i zabijajacy? w polsce tego nie znasz, u nas nie ma takich ludzi, sa tylko biali. nie dostanie ci sie NIGDZIE w tym kraju za bycie białym, w stanach juz tak.
@Formbi: i co z tego ze tam tez jest rasizm? I o ile na pewno nie jestem prawakiem bo nie popieram rasizmu tak wk*rwia mnie takie myslenie. Czyli uwazasz ze istnieje cos takiego
@Formbi: a biali nie maja skoro sa odrzucani na uczelniach przez to ze sa biali a nie czarni? albo zolci? czemu zolci nie maja parytetow? przeciez u nich pracuja dzieci od 5 roku zycia za mniej niz dolara dziennie w swoich krajach, czemu nie ma dla nich parytetow?
@hasztag_andrzej: ewidentnie nie wiesz o co chodzi w takich działaniach i tylko powtarzasz te prawackie mantry mijające się z rzeczywistością. Równie dobrze mogę powiedzieć, że zdolny czarny ma mniejsze szanse w takim systemie niż biały banan mający dzianych rodziców. Zresztą uważam takie rozwiązania za lepsze niż ich brak, ale jako socjalista inaczej bym to zorganizował niż korygując status quo takimi kosmetycznymi poprawkami. Tu chodzi o równe szanse do realizacji własnych
#prawackalogika #urojeniaprawakoidalne #bekazprawakow #neuropa #neoreakcja
@amazing-detective-slash-genius: a to nie mozna wprowadzic kryterium dochodowego skoro czarni maja gorzej bo sie wychowuja w gettach? i nie istnieja biali ktorzy mieszkaja w gettach?
@Formbi: racja, niekoniecznie.
ta wiedza nic nie zmienia. twoj wuj to jak mniemam bialy mezczyzna zyjacy w polsce, a nie czarnuch w usa generujacy wraz ze swoimi kolegami 80 proc. przestepczosci, mimo iz czarnych jest 20 proc.
jest duzo czarnych mezczyzn, ktorzy ewidentnie odbiegaja od swoich pobratyncow, inteligentni, zyjacy w zgodzie ze spoleczenstwem, a nie biegajacy z
Żeby przerwać błędne koło trzeba jakoś działać. Jeden taki czarnoskóry z getta, który dzięki dodatkowym punktom dostanie się na studia (nawet jeśli trochę odstaje), skończy je i dostanie jakąś w miarę dobrze płatną pracę, założy rodzinę, potem jego dzieci będą miały już dużo łatwiejszy start.
Warto
Hmm.
Nie, to wszystko przez kolor skóry! xD
@Formbi: i co z tego ze tam tez jest rasizm? I o ile na pewno nie jestem prawakiem bo nie popieram rasizmu tak wk*rwia mnie takie myslenie. Czyli uwazasz ze istnieje cos takiego