Musze iść do pracy w kopalni to moja wina że jestem biały...dobrze że mój czarny kolega z niższym wynikiem się dostał na studia...Albo nie ma rasizmu i nie rozróżniamy po kolorze ludzi albo tak jak wy jesteście rasistami i uprawiacie dalej białe biczowanko.
@xeerxees: a czemu nie wspominasz o czarnym, który się nie dostał, ponieważ mieszkając w getcie miał do czynienia z patologią od dzieciństwa oraz nie miał dostępu do
@Revmir: znów dzielisz ludzi na rasy i generalizujesz, są tak samo zdolni biali synowie narkomanów etc. i biedni biali mieszkający w przyczepach kempingowych ale są też bogaci czarni synowie milionerów więc twoja logika jest absurdalna.
@xeerxees: wobec białych z klasy robotniczej też taką akcję afirmacyjną można prowadzić - nie o to mi tu chodziło, a o podkreślenie że rasizm w stanach to kwestia klasowa.
@Revmir: no dobrze jeszcze bym zrozumiał kryterium dochodowe ale nie rasowe, bo to znów działanie w stylu dopasujmy ludzi do statystyk i stereotypów. Jeśli już to na pewno nie punkty na przyjęcie a np. obniżenie czesnego żeby mniej zamożnych zachęcić do studiowania, choć w USA jest wręcz przeciwny problem brakuje ludzi w sektorach technicznych i kierowców a nie ludzi po studiach szczególnie humanistycznych...
@xeerxees: ja nie widzę nic szokującego w takiej polityce, mając na uwadze specyficzne problemy czarnej społeczności takie pokazanie że oni też mogą odnieść sukces jest korzystne, ułatwienia dla nich nie dyskryminują białych amerykanów bo ci i tak mają lżej na tej płaszczyźnie.
@Revmir: To jak, komu jeszcze trzeba dodawać punkty? Dzieciom z biednych rodzin? Sierotom? Mieszkańcom Sosnowca? Czy może kretynom też należy się dyplom Oxfordu, bo przecież nie mieli możliwości takich, jak inteligentny, biały, z dobrej rodziny? ( ͡°͜ʖ͡°)
Takie same warunki dla wszystkich, biorące pod uwagę wyłącznie umiejętności - jak najbardziej, jakakolwiek dyskryminacja powinna być tępiona.
Stosowanie parytetów/inne sztuczne wyrównywanie szans, to oszustwo. Branie pod
@Revmir zakutym łbom nie przetłumaczysz. Większość z nich pewnie nawet nie wie, że ich rodzice pochodzący ze wsi też mieli dodatkowe punkty na miejskich uczelniach za PRL w celu wyrównania szans ( ͡°͜ʖ͡°)
@rzuberbozy: Oczywiście, że to oznacza. Pro-black to w dużej mierze ruch rewanżystowski, który dobro czarnych ludzi stawia wyżej niż równość i oczekuje "sprawiedliwości dziejowej".
@amazing-detective-slash-genius: np. mój wujek dostał się na uczelnię m. in. dlatego, że był z rodziny robotniczej, a później był jednym z najlepszych studentów
@amazing-detective-slash-genius: np. mój wujek dostał się na uczelnię m. in. dlatego, że był z rodziny robotniczej, a później był jednym z najlepszych studentów
#prawackalogika #urojeniaprawakoidalne #bekazprawakow #neuropa #neoreakcja
Komentarz usunięty przez autora Wpisu
@xeerxees: a czemu nie wspominasz o czarnym, który się nie dostał, ponieważ mieszkając w getcie miał do czynienia z patologią od dzieciństwa oraz nie miał dostępu do
Takie same warunki dla wszystkich, biorące pod uwagę wyłącznie umiejętności - jak najbardziej, jakakolwiek dyskryminacja powinna być tępiona.
Stosowanie parytetów/inne sztuczne wyrównywanie szans, to oszustwo. Branie pod
@rzuberbozy: Oczywiście, że to oznacza. Pro-black to w dużej mierze ruch rewanżystowski, który dobro czarnych ludzi stawia wyżej niż równość i oczekuje "sprawiedliwości dziejowej".
a ja mam z ciebie bete totanie, bu ha ha benc
@Formbi: i jak to sie ma do tematu?