Aktywne Wpisy

Finesta +416
Gdyby Polacy na zwrócenie uwagi reagowali nie agresją, a próbą zrozumienia i przyznania się do błędu, nasz kraj byłby jednym z najlepszych miejsc do życia.
Lecz tu wiele jednostek nie szanuje wspólnoty, czy to mienia czy prawa.
Racja ma być wyłącznie po ich stronie, nawet jak to powoduje krzywdę czy szkodę dla całej reszty.
#polska #zalesie
Lecz tu wiele jednostek nie szanuje wspólnoty, czy to mienia czy prawa.
Racja ma być wyłącznie po ich stronie, nawet jak to powoduje krzywdę czy szkodę dla całej reszty.
#polska #zalesie

enforces +118
Pokolenie Z. Dziś na Onecie dowiedziałem się że Gen Z śmieje się ze skarpetek stopek pokolenia Milenials. Tymczasem pokolenie Z i ich wyszukany styl. #moda #lifeisstrange #wykop30plus
źródło: temp_file4104544027845500543
Pobierz

#gdansk #jankowski
https://twitter.com/Spiewak_Dowbor/status/1100822927627485187
źródło: comment_L8TmejRJx6hDv4xgr7zfJgNjlNtXwUk2.jpg
PobierzMogą najwyżej cofnąć zgodę na umiejscowienie pomnika na miejskim terenie, ale sam pomnik należy do komitetu budowy tego pomnika -- Uchwały Rady Miasta nie mają prawa decydować o prawie własności -- to nie wyroki sądowe.
Wygląda na kolejny papierek pod publiczkę, bez większej mocy prawnej.
Identycznia sytuacja jak w przypadku samowoli budowlanej, urzad wydaje decyzje o rozbiorce tego obiektu i to inwestor ma to rozebrac a nie urzad
To nie jest identyczna sytuacja jak z rozbiórką samowoli budowlanej.
Po pierwsze: tu nie było samowoli, pomnik stał tam legalnie.
Po drugie: pomnik, w przeciwieństwie do większości budynków, można zdemontować i postawić gdzieś indziej.
Miasto to sobie może najwyżej nakazać usunięcie pomnika ze swojego terenu, nie ma prawa ingerować w prawo własności i nakazać właścicielowi zniszczenie jego własności.
Moje odniesienie do samowoli budowlanej mialo na
@kyzio: w tym, w którym nakazuje rozebrać pomnik.
Pomnik to ta figura. Pomnik stoi na cokole.
Jeśli nakazują rozebrać pomnik a nie go zdemontować albo usunąć - to ja to rozumiem jako nakaz zniszczenia a nie usunięcia lub zdemontowania. ¯\_(ツ)_/¯
Znając umiłowanie prawa i procedur przez gdańskie władze - mam swój typ na rozwój sytuacji. ( ͡º ͜ʖ͡
To jest tzw. falandyzacja prawa - uznać, że skoro przepisy dają prawo powołać to znaczy że ten sam przepis daje prawo odwołać.
Lech Falandysz, który tak argumentował jest z tego samego środowiska, więc wiesz... ¯\_(ツ)_/¯