Wpis z mikrobloga

#zaglebielubin

Krótko o derbach - na plus jest to, że my naprawdę chcieliśmy grać w piłkę. To że nie wystarczyło na Śląsk grający lagę i stałe fragmenty jednak wiele mówi. Ostatnie dwa mecze oglądałem z perspektywy stadionu i mam parę luźnych wniosków:

1. Wczoraj Śląsk zdominował nas agresją w grze, w odbiorze piłki. Większość naszych prób akcji byłą przerywana faulem na wczesnym etapie. Tutaj moje małe zastrzeżenie do pracy sędziego - jeżeli nie pokazujesz żadnej kartki gospodarzom (faule nie był ostre ale były taktyczne i było ich dużo - 19) to w dużej mierze wpływasz na to jak mecz wygląda. Ten mecz dla widza był bardzo ciężkostrawny.

2. Brak Starzyńskiego - w pierwszej połowie stempel na każdej akcji starał się mieć Pawłowski i wygladało to nawet nieźle, natomiast dość szybko zgasł i nie mieliśmy żadnego piłkarza do regulowania tempa gry w środku pola. Ja wiem, że wy często mówicie - nie można się uzależniać od Figo, ale nasza gra w ataku bez niego traci naprawdę dużo i nie mamy żadnej sensownej opcji w zamian.

3. Ławka rezerwowych - pora powiedzieć wprost, piłkarze na ławce nie dają żadnej jakości. Zmiany gdzie wchodzi Mares i Sirotow to zmiany dla samego zmieniania. Na ten moment żaden zawodnik nie jest w stanie podnieść poziomu wchodząc z ławki. To jest duży problem.

4. Pakulski - no nie przekonuje mnie ten chłopak. Wiecie, że jestem zwolennikiem chłopaków z akademii, ale on mnie nie przekonuje. Wg mnie w tym momencie to nie jest zawodnik na pierwszą jedenastkę.
  • 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kierunkowskaz: dobra, dopiero teraz jestem w stanie odpisać. Wydaje mi się, że była wola prowadzenia gry do pierwszej bramki i potem krótkimi fragmentami, ale w tercecie Figo-Jagiełło-Slisz, to ten pierwszy jest niezbędny. Pakulski jeszcze niegotowy. Zabrakło lidera mentalnego, który by wstrząsnął drużyną, po drugiej bramce przez 10 minut tylko czekaliśmy na trzecią. Tosik dał nic w ofensywie, jak i w defensywie, dawno nie grał jako PO i to było widać.
  • Odpowiedz
@appylan: generalnie zgoda w każdym punkcie. Co do Tosika to ja zawsze uważałem, że to jest defensywny pomocnik i na tej pozycji wygląda najlepiej, nigdy mnie nie przekonywał w linii obronnej. Odnośnie ataku to już wiadomo, że nikogo nie sprowadzimy, a ja powiem niepopularną opinię - uważam że Mares jest cienki i nie pokładam w nim już nadziei na odmiane naszej gry ofensywnej. Więc jak już będzie spokojne utrzymanie to
  • Odpowiedz
@kierunkowskaz: Hoogerwerf nie jest przypadkiem pomocnikiem? Z super młodych jest Błażej Czuban - 2001 rocznik 16meczów/12 goli w CLJ. Niech Szysza zrobią fałszywą 9tką. Jakiekolwiek pole manewru jest.
  • Odpowiedz