Mireczki, nie znam się na programowaniu ale chce zacząć się znać. Jakie frazy wpisywać na stackoverflow jeśli chce zbudować stronkę która będzie zaczytywac pliki txt i jpg z serwera i tworzyć na ich podstawie posty/wpisy na stronce ? Czy jest to bezpieczne (nie zamierzam stawiać jakichś cms, bo jeszcze nie ten poziom) i czy robi się to ajaxem czy phpem (Ew. Czym lepiej ?)
chce mieć stronkę gdzie chcąc dodać nowy wpis, wrzucam txt i jpg o tej samej nazwie na ftpa do odpowiedniego katalogu i po odświeżeniu stronka wyświetla mi elegancko content ( ͡°͜ʖ͡°)
@uwielbiamnalesniki: zadajesz pytanie na które odpowiedź rozwiąże problem z którym aktualnie się zmagasz, czyli np. display text php, później open file php, później load file content to variable php, get files in directory php, php for loop itd ;)
@uwielbiamnalesniki: to zależy jak to zrobisz, ale zważywszy na nieznajomość programowania - najprawdopodobniej nie jest bezpieczne.
nie zamierzam stawiać jakichś cms, bo jeszcze nie ten poziom
postawienie jakiegoś wordpressa, drupala itp nie wymaga znajomości programowania a obsługa jest przewidziana dla nie-programistów. Natomiast pisanie wlasnego cmsa, zwłaszcza jeśli nie jesteś doświadczonym zespołem programistycznym, ma mniej więcej taki sam sens, jak napisanie do tego projektu wlasnego systemu operacyjnego
miną 2 tygodnie i będziesz miał upośledzonego cmsa wyglądającego bardzo źle, ale z plusów to nauczysz się sporo. więc jeśli nie planujesz rozwijać się w tym kierunku dalej to jednak polecam postawić cmsa
@ppawel: nie chodziło mi o dodawanie nowego wpisu na SO - źle sformułowałem pytanie, chodziło mi „pod jakimi frazami szukać wpisów z SO na google, żeby dokopać się do tego co chce” za resztę info dzięki. Na gicie już wrzucałem jakies p------y w html+css ale nigdy nie zaglebialem się w php, probowalem bawić się w pobieranie danych z beerapi ale nigdy z plików na serwerze i nie wiem czym to
@uwielbiamnalesniki: postaw sobie lokalnie bazkę np. mysqla i doczytaj tam, możesz zarówno ajaxem jak po stronie serwera, biorąc się za WP od razu mało się nauczysz bo masz zestaw gotowych funkcji i cała magia dzieje się poza Tobą.
Mireczki, nie znam się na programowaniu ale chce zacząć się znać. Jakie frazy wpisywać na stackoverflow jeśli chce zbudować stronkę która będzie zaczytywac pliki txt i jpg z serwera i tworzyć na ich podstawie posty/wpisy na stronce ? Czy jest to bezpieczne (nie zamierzam stawiać jakichś cms, bo jeszcze nie ten poziom) i czy robi się to ajaxem czy phpem (Ew. Czym lepiej ?)
chce mieć stronkę gdzie chcąc dodać nowy wpis, wrzucam txt i jpg o tej samej nazwie na ftpa do odpowiedniego katalogu i po odświeżeniu stronka wyświetla mi elegancko content ( ͡° ͜ʖ ͡°)
emacsem przez sendmajla
@uwielbiamnalesniki: to bait? XD
@uwielbiamnalesniki: zmień dilera...
... informacji. SO to konkretnie wyspecyfikowane problemy, i nawet nie próbuj pytać tam "jak zacząć" jeśli nie chcesz żeby Twoje pytanie od razu tam
https://www.youtube.com/watch?v=TSRtBISvsh4 zobacz to na start zrób później sobie pomodyfikuj.
@uwielbiamnalesniki: to zależy jak to zrobisz, ale zważywszy na nieznajomość programowania - najprawdopodobniej nie jest bezpieczne.
postawienie jakiegoś wordpressa, drupala itp nie wymaga znajomości programowania a obsługa jest przewidziana dla nie-programistów.
Natomiast pisanie wlasnego cmsa, zwłaszcza jeśli nie jesteś doświadczonym zespołem programistycznym, ma mniej więcej taki sam sens, jak napisanie do tego projektu wlasnego systemu operacyjnego
więc jeśli nie planujesz rozwijać się w tym kierunku dalej to jednak polecam postawić cmsa