Wpis z mikrobloga

#fantasycycling

Skończyłem: https://public.tableau.com/profile/.fantasycycling.wykop#!/vizhome/Fantasycycling2019/Dashboard
Link się raczej nie zmieni, więc można dodać do zakładek. Dane będą aktualizowane tak jak excel, czyli w poniedziałek.

U góry mamy 2 zakładki: Dashboard i Teams.

Po kolei, DASHBOARD od góry od lewej:
- PTS and progress - wyniki gry (zielony pasek) i poziom spłacenia zespołu do 7000 które były naszym budżetem (niebieski pasek)
- Team data - prosta tabelka z danymi drużyn (można sortować)
- Capt % - im bardziej w prawo tym więcej punktów bonusu dali drużynie kapitanowie, im wyżej tym lepsze Wasze wybory kapitanów. 100% to wybieranie na kapitanów zawsze dwóch najlepszych kolarzy z drużyny (czyli max)
- Periods - wyniki każdego w każdym periodzie

Klikając na nick, dane drużyny podświetlają się na każdym z wykresów!Jeszcze jedno kliknięcie i się odpodświetlają :)

TEAMS:
- dwa filtry - wybór drużyny (lub All - wszyscy zwodnicy) i ukrywanie zawodników wytransferowanych, przydatne dla tych co niedługo będą mieć w składach 10 zawodników którzy już dla nich nie jeżdżą
- dane kolarza tak jak w excelu
- wykres podpisany na dole Pts vs. Value pokazuje sumę punktów dla drużyny, czerwony znacznik pokazuje ile brakuje do jego spłaty
- wykres podpisany Season progress to taki sam wskaźnik ale nie punktowy a procentowy
- wykres podpisany 12-month progress to porównanie zawodnika z okresem rok wstecz. Jeśli ma 0% tzn że zdobył dokładnie tyle samo punktów co rok temu o tej porze. Jeśli wykres wychyla się w lewo tzn że w 2019 gdzieś nie zdobył punktów, które zdobył w 2018, jeśli w prawo - jeździ lepiej niż w podobnym okresie 2018
- te trzy wykresy można sortować (zarówno po wybraniu drużyny jak i dla All) - trzeba kliknąć w podpis wykresu i są opcje sortowania. Działa wolno, ale działa.
- poniżej Pts distrubution - czyli udział danego zawodnika w punktach drużyny (dla All we wszystkich punktach w grze)
- Pts. vs. Value - im kropka bardziej na prawo tym droższy zawodnik, im kropka wyżej tym lepiej jeździ w 2019. Zawodnik "spłacony" pojawi się nad przerywaną linią
Po kliknięciu w zawodnika podświetli się on na wszystkich wykresach. Na wykresie z kropkami po najechaniu na kropkę wyświetli się co to za zawodnik. Po najechaniu kursorem na którykolwiek z 3 wykresów u góry wyświetli się jego progres z periodu na period (na razie mało ciekawe bo pierwszy się nie skończył).

To chyba wszystko :) Mam nadzieję że częściej niż do excela będziecie zaglądać :D

PS. jakby coś się popsuło, odfiltrowało nie tak - wystarczy odświeżyć stronę. Na dole po prawej jest też taki przycisk |<-- który resetuje wszystko do poziomu wyjściowego.

Wołam:
@Ostatni_Piwniczanin
@cult_of_luna
@Dzazder
@Ejszyn
@szmyd
@Eestel
@Xedron
@puchacz22
@HalBregg
@krish
@zojmers
@DerMirker
@schrodingerscat
@Scyzorro83
@Kozzi
@tududutududu
@Pierre_Billotte
@AbaddonLincoln
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

niedługo będą mieć w składach 10 zawodników którzy już dla nich nie jeżdżą

@cult_of_luna: a nie, co najwyżej, dwóch? ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Co do meritum, to psalmy pochwalne już słałem na priv, mega ekstra #!$%@? robota, szacun milion, pokłony!
  • Odpowiedz
@cult_of_luna:
Ta nowinka przeważyła szalę, że do mojego staruszka 15 calowego muszę dokupić większy monitorek :) chociaż możliwość oglądania wyścigów i robienia czegoś innego, a także większa wygoda przy otwartych 20+ zakładkach do typowania na PCS pozostają głównymi powodami :)
  • Odpowiedz