Wpis z mikrobloga

Sonda na koniec dnia

#linux

Jaki system

• Debian 15.0% (17)
  • Ubuntu 23.9% (27)
  • Arch 32.7% (37)
  • Windows 7 28.3% (32)

Oddanych głosów: 113

• 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@balrog84: Takie tam wymyślanie. Odnośnie zmiany na Windowsa to raczej nie mam potrzeby, bo nie używam nic co jest windows only.

Dziwi mnie tylko że w przypadku tej ankiety, która jest tylko na tagu #linux tak dobre recenzje zbiera system no-*nix z roku 2009.
  • Odpowiedz
  • 3
@Praetorian2002
I'd just like to interject for a moment. What you're referring to as Linux, is in fact, GNU/Linux, or as I've recently taken to calling it, GNU plus Linux. Linux is not an operating system unto itself, but rather another free component of a fully functioning GNU system made useful by the GNU corelibs, shell utilities and vital system components comprising a full OS as defined by POSIX.

( ͡
  • Odpowiedz
Dziwi mnie tylko że w przypadku tej ankiety, która jest tylko na tagu #linux tak dobre recenzje zbiera system no-*nix z roku 2009

@Praetorian2002: To niech cię nie dziwi. Kilka razy dziennie na pod wpisy z linuksa wpierdzielają się jakieś dzbany tylko by napisać "zainstaluj windowsa" xD
  • Odpowiedz
@Praetorian2002: Putty srutty, jak zdążyłem się przekonać update w windowsach naprawdę potrafią zepsuć dzień i to nie tylko ze względu na ich czas trwania. Mój ulubiony przypadek to upgrade, który popsuł działanie całej platformy UWP. W win10 prawie wszystko na pasku startu to apka UWP, nowy panel sterowania i większośc okienek z ustawieniami także. Ten debilny bug sprawił, że nawet okienko z datą się nie uruchamiało. Menu start tak samo.
  • Odpowiedz
@Kryspin013: Może to kwestia małych potrzeb, ale się przyzwyczaiłem do tego, że w Linuksie są ograniczenia i pewne irytujące niedociągnięcia. Z drugiej strony wszędzie dobrze gdzie nas nie ma.

Przez jakiś czas korzystałem z Mac OS i też miejscami nie rozumiałem miejscami filozofii tego systemu i narzędzi.

Po prostu nie ma jedynego słusznego rozwiązania.
  • Odpowiedz
są ograniczenia i pewne irytujące niedociągnięcia

@Praetorian2002: Prawda, do tego przyzwyczajenia też robią swoje ale póki co nie znalazłem systemu który można bardziej okroić pod siebie więc aż tak bardzo nie narzekam. W windzie to nawet durnych skrótów klawiszowych nie ustawisz bez hacksów w postaci dodatkowych programów, a niektóre rzeczy, które w linuksie robi się od ręki na windzie wymagają płatnych programów xD Z drugiej strony weź się kop z
  • Odpowiedz
@Kryspin013: Niestety system wymusza kolejność OS > ACL > Hardware.
Duża część problemów wynika ze zmiany kierunku: Hardware > OS. A później lament pt. "nie działa". Co do kwestii zastanego sprzętu z brakiem kompatybilności, to coraz bardziej się przekonuję, że należy odpuścić, a nie kopać się z koniem. Jeśli działa na windowsie, to nie warto na siłę implementować Linuksa. Szkoda czasu.
  • Odpowiedz
@Praetorian2002: Ja przyjmuję zasadę, że jak coś nie ma oficjalnego wsparcia od producenta to trochę słabo przy tym narzekać na system. Bo jeśli tak to dlaczego by nie narzekać w drugą stronę - "windows jest z-----y bo producent nie wypuścił sterownika do xyz". Przecież to bez sensu. Pomijam już fakt, że spora część sterowników dostarczonych przez producenta to patologia zarówno na windzie jak i na androidzie i w moim przypadku
  • Odpowiedz