Wpis z mikrobloga

Jakiś czas temu chciałem nauczyć się programować i kupiłem książki symfonia c++. Jednak pewne wydarzenia sprawily, że musiałem to zostawić.
Teraz pomysł powrocił i mam dylemat pomiedzy c++, java lub java script. Tylko nie wiem co wybrać.
W java i java script plusem jest dostępność pracy, a minusem konkurencyjność (każdy chce w tym pisac) i przy tym nizsze zarobki.
Za c++ przemawia mi to, że za kilka lat moze to byc język niszowy i taki proramista będzie porzadany. Do tego to fajna trampolina do nauki innych języków. Minus to mozliwe odejście od języka i jego wymarcie.

Jakbsadzicie, warto posiedxiec przy C++ czy lepiej isc na masówkę i java?
#programowanie
  • 23
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@VitalyiPOL: po stronie firmy zatrudniającej nigdy nie stalem także ciężko mi powiedzieć. O końcu boomu też nie słyszałem, częściej trafiałem na artykuły, że wciąż brakuje palcy do pracy. Nie znam też żadnego programisty, który szukałby roboty.
  • Odpowiedz
książki symfonia c++

@grzegor9: Nawet jak chcesz sie nauczyć C++ to nie z tej ksiazki!
Jedna z najgorszych ksiazek do nauki C++. Uczy zlego stylu, dziwnej nomenklatury, przestarzalego standardu i calkowicie pomija template'y.
A czy Java czy C++ to juz zalerzy od preferencji. C++ jest duzo trudniejszy, ale tez ciekawsze projekty mozna wyrwac. Java to glownie enterprise'owe serwisy w firmac i backend dla weba.
  • Odpowiedz
Wiele osób bardzo poleca ta książkę argumentując tym, ze jest latwa do nauki i napisana przystrpbyn tekstem.

@grzegor9: jak masz 13 lat to spoko. Każdy dorosły człowiek wie że ta książka nie dość że nie obejmuje c++11 to po prostu nic ciekawego nie wnosi.

Ci tą ksiażkę i absolutnie nie dotykaj Stortstrupa - gość jest genijalnym programistą ale nie autorem
  • Odpowiedz
@grzegor9: duzo osob ta ksiazke poleca ale na uczelniach, bo lesnym dziadkom to wystarcza. Stroustrup kompedium wiedzy polecam wszedzie, bo mi duzo dal a sam zrobilem ten blad ze przeczytalem symfonie oraz kawałek pasji.
  • Odpowiedz
@grzegor9: żeby nie było, lepiej przerobić ją niż wcale, bo prędzej czy później złe przyzwyczajenia inni programiści Ci wytkną i się nauczysz, ale jednak stracisz trochę czasu imo, no i musisz się pouczyć dodatkowo c++11/14/17 oraz STL
  • Odpowiedz
co powiesz na zestaw symfonia

@grzegor9: odpuść symfonie, serio. Źle przyzwyczajenia bardzo ciężko wytepic później. Jak już się uczyć to z dobrych źródeł.
  • Odpowiedz
lepiej przerobić ją niż wcale,

@JakTamCoTam: napisałeś to tak jakby nie było alternatyw. Ta książka robi wiele złego obecnie. Najlepiej ja zaorac I zapomniec o jej istnieniu.
  • Odpowiedz