Wpis z mikrobloga

Ciekawe czy usługi dostarczane przez państwo były na tym samym poziomie co dziś.

@wrzesien: hm..jak dla mnie to w ogóle jest ciężko porównywalne.
Inne standardy i wymagania.

Przykładowo, (wymyślam) budowa takiej drogi jest o wiele bardziej skomplikowana i obostrzona normami i wymaganiami, i trzeba to obsłużyć. I takich rzeczy pewnie jest więcej.
  • Odpowiedz
@LowcaG: Bo ja wiem, dostęp do edukacji, opieki zdrowotnej, czystej wody, opieki socjalnej czy sądów powinny być możliwe do porównania.

No tak, droga współczesna jest lepsza od ówczesnej, więc można zrobić jakiś przelicznik typu 1km w 2 RP = 0.5 km w 3 RP.
  • Odpowiedz
Bo ja wiem, dostęp do edukacji, opieki zdrowotnej, czystej wody, opieki socjalnej czy sądów powinny być możliwe do porównania.

@wrzesien: No dalej bym bronił, że wszędzie jest zapewne taki współczynnik.
Np. taka woda, myślę, że jak dostarczono i ludzie od niej od razu nie umierali (przesadzam ;) ) to było super, a teraz chlorowanie, ozonowanie, i inne analizy, podobnie jeśli chodzi o opiekę zdrowotną ludzie umierali zdrowi i "wola boska" teraz większe dociekania, ryzyka pozwów, N razy większy wachlarz usług medycznych itd.

Sądy też, prostszy świat, prostsze prawo, teraz cyfryzacja prawa autorskie, patentowe dużo trudniej określalne ,totalnie inne problemy
  • Odpowiedz